Kôš plný zúfalcov, prehovorila Hillary Clintonová o voličoch Trumpa. Našťastie vraj títo ľudia nie sú Amerika

    0
    Hillary Clintonová po oficiálnom prijatí nominácie Demokratickej strany na prezidentku USA. (Autor: TASR)

    „Prečistí niekedy Hillary Clintonová to hniezdo antikatolíkov, ktoré tvorí jej najužší okruh spolupracovníkov? Alebo je to vlastne v jej okolí patričné?“ pýta sa hneď na úvod Buchanan. Naráža tým na kritiku konzervatívnych katolíkov, o ktorých sa v e-mailoch na serveri WikiLeaks hovorí – dosť nelichotivo.

    „V e-maile z roku 2011, ktorého kópiu dostal aj šéf Hillarinej kampane John Podesta, sa John Halpin obtiera jazykom o mediálneho magnáta Ruperta Murdocha, že vychováva deti v ,mizogýnnej‘ katolíckej viere – teda viere, ktorá (podľa neho) nenávidí ženy. Halpin bol pritom zamestnancom Centra pre americký pokrok, ktoré Podesta založil,“ píše ďalej Buchanan.

    Nasledujú slová o „bastardizácii“ kresťanskej viery. A čo zbližuje konzervatívne hnutie s katolíckou vierou? Zrejme ho k nej priťahuje tá systematická filozofia a skutočne spiatočnícke genderové vzťahy, píše sa tiež v e-mailoch. Buchanan si myslí, že demokrati z tímu Clintonovej zosmiešňujú základy „tradičného katolíckeho učenia, morálky a sociálnych vzorcov“. A to nie je všetko. V e-mailoch na serveri WikiLeaks vraj nájdete aj nepekné zmienky o Latinskoameričanoch. Hovorí sa tam o nich ako o „žobráckych Hispáncoch“.

    Buchanan sa nestačí diviť, s akým pohŕdaním údajne demokrati hovoria o amerických voličoch, či už ide o katolíckych voličov, alebo Hispáncov. Konzervatívny publicista však nezostáva len pri e-mailoch z WikiLeaks. Siahol aj po citácii údajného vyhlásenia samotnej Hillary Clintonovej, ktoré mala predniesť v septembri na akcii bohatých priaznivcov demokratov.

    „Polovicu Trumpových voličov pokojne môžete hodiť do toho, čomu hovorím ,kôš plný zúfalcov‘. Pravica? Sú to rasisti, sexisti, homofóbovia, xenofóbovia, islamofóbovia – alebo ako sa to všetko volá. Niektorí z tých ľudí sú nenapraviteľní. Ale našťastie, oni nie sú Amerika.“

    Môžu vôbec Američania veriť žene, ktorá takto ohovára nemalú časť svojho vlastného národa a zatracuje ju ako rasistov a xenofóbov? Túto otázku si Buchanan kladie na záver. A zároveň si na ňu odpovedá. Aj keby Clintonová vyhrala, demokrati už nedokážu zaceliť trhliny, ktoré podľa Buchanana národu spôsobili.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -