Korupčná kauza ruského ministra spustila tornádo. Vynorili sa ďalší podozriví. Vraj to siaha až k premiérovi

    0
    Ruský prezident Vladimír Putin a minister pre hospodársky rozvoj Alexej Uľukajev (Autor: TASR)

    Uľukajeva obvinili z prijatia úplatku dvoch miliónov dolárov za kladné stanovisko k odkúpeniu polovičného podielu regionálnej ropnej spoločnosti Bašnefť ruským ropným gigantom Rosnefť. Zadržaný označil svoje obvinenie za provokáciu, svoju vinu poprel a odmieta vypovedať až do predloženia dôkazov. Súd v utorok rozhodol, že Uľukajev bude do 15. januára 2017 v domácom väzení. 

    Prezident Vladimir Putin Uľukajeva v utorok pre stratu dôvery zbavil funkcie. Podľa RIA Novosti ruská tajná služba FSB sledovala Uľukajeva asi rok, pričom posledných niekoľko mesiacov odpočúvala aj jeho telefón. V reakcii na takto získané informácie naňho nastražila pascu s úplatkom. Táto kauza vyvolala v Rusku šok, ale aj veľa dohadov. Hovorí sa, že nemusí ísť o boj s korupciou, ale o mocenský boj na najvyšších miestach. 

    Analytici poukazujú na to, že minister by sotva preberal úplatok v hotovosti. Dodávajú tiež, že v Rusku, kde je korupcia bežným javom, je úplatok vo výške dvoch miliónov dolárov pre ministra federálnej vlády “primalý”, a to aj vzhľadom na objem kontraktu o predaji štátneho podielu Bašnefti.

    Uľukajev patril vo vláde k liberálnemu krídlu. Je to rešpektovaný ekonóm, ktorý však v poslednom čase pri analýze ekonomickej situácie v Rusku postihnutom západnými sankciami vystupoval príliš optimisticky, píše RIA Novosti. Analytici to hodnotia ako jeho úsilie hovoriť to, čo od neho žiada Kremeľ. 

    Týždeň pred svojím zadržaním Uľukajev v rozhovore pre nemecký denník Die Welt varoval pred eufóriou, ktorú v Rusku vyvolalo zvolenie Donalda Trumpa za prezidenta USA, a opäť zopakoval, že západné sankcie majú na ruskú ekonomiku len symbolický vplyv. Vyhlásil tiež, že “ekonomika dokáže prežiť za každých podmienok,” i keď priznal, že by bolo lepšie, keby sankcie neboli.

    V moderných dejinách Ruska ešte nikdy nezadržali úradujúceho ministra federálnej vlády. Podľa spravodajskej stanice BBC je najvyššie postaveným ruským predstaviteľom, ktorého zadržali od roku 1991 – od neúspešného pokusu o štátny prevrat vo vtedajšom Sovietskom zväze.

    - Reklama -