Korupcia neobišla Slovensko. Ľudia majú pocit, že tento fenomén tu je, tak musíme tvrdo reagovať, priznáva Fico

    0
    Robert Fico (Autor: Dominik Földes)

    Dnes na brífingu v Bratislave premiér Robert Fico predstavil akčný plán na zvýšenie transparentnosti pri čerpaní eurofondov, ktorý schválil v stredu (27. 9.) na svojom rokovaní vládny kabinet.

    „Myslím si, že netreba zvýrazňovať význam európskych fondov. Je pravda, že tu máme na Slovensku ľudí, ktorí spochybňujú eurofondy a hovoria, že sú nesystémovým riešením a že nám nepomáhajú. Mal som však možnosť ako predseda vlády vidieť, ako na Slovensku európske fondy pomáhajú a ako dokonca Slovensko zmenili. Je to unikátny zdroj príjmov,“ zdôraznil Fico s tým, že je našou povinnosťou správať sa k týmto príjmom čo najefektívnejšie, pretože prídu roky, keď už sem tieto peniaze nepôjdu v rovnakom rozsahu.

    Predseda vlády taktiež s optimizmom naznačil, že možno prídu roky, na ktoré sa on osobne teší, keď bude Slovensko čistým platcom a nie čistým prijímateľom, pretože to bude naznačovať našu vnútornú kvalitu a silu.

    Naša opozícia je presne ako Pavlovove psy, tvrdí Fico

    „Naša opozícia je presne ako Pavlovove psy. Zasvieti červené svetielko a povedia slovo korupcia. Rovnako postupujú aj médiá. Zoberú do ruky pero a prvé, čo napíšu, je slovo korupcia. Odmietam odpovedať na tieto útoky bez dôkazov a obvinení s tým, že budem ja obviňovať druhú stranu. Rozhodli sme sa, že na to budeme odpovedať profesionálne a preto príjmeme celý rad opatrení, ktoré sú možno v iných krajinách nevídané. Sú krajiny, kde je obmedzený „keš“, ale možno nie v takom rozsahu ako sme to urobili my na Slovensku,“ pochválil sa Fico, pričom spomenul aj elektronické trhovisko, či prípravu špeciálneho úradu pre ochranu oznamovateľov korupcie a prípravu ústavného zákona o preukazovaní pôvodu majetku.

    Fico sa netajil tým, že je zvedavý, ako bude opozícia reagovať v parlamente na jeho pripravované kroky a či ich podporí. „Ideme ďaleko nad rámec, čo od nás vyžaduje Európa. Naše vnútorné kontrolné mechanizmy sú oveľa silnejšie ako to je v prípade Bruselu a chceme ísť ešte ďalej,“ tvrdí premiér s tým, že ocenil schválenie predloženého akčného plánu podpredsedom vlády SR pre investície a informatizáciu Petrom Pellegrinim.

    Jedným z príkladom je pristúpenie k elektronickému žrebovaniu príslušných hodnotiteľov a zvyšovanie nárokov na nich. Predseda vlády tak narážal na pochybné spôsoby hodnotenia projektov v kauze s eurofondmi na ministerstve školstva, keď napríklad oceliarsky projekt hodnotil kardiológ. Ten svoj postup však obhajoval. Viac sa dočítate v rozhovore s ním TU.

    „V prípade projektov nad desať miliónov eur bude povinné hodnotenie celou skupinou expertov. Príslušné riadiace orgány budú musieť nastaviť výzvy tak, aby sa k nim nedostali novozaložené firmy s umelo doplneným predmetom podnikania. Aj to sme tu mali,“ priznal Fico.

    Ľudia majú pocit, že tento fenomén tu je

    Ďalším dôležitým krokom je podľa premiéra znižovanie miery byrokracie, aby sa „papierovačky“ presúvali viacej do elektronického prostredia.

    Pripomenul, že sa pri projektoch už zaviedol dvojkolový výber. “Žiadosti o návratné príspevky sa podávajú elektronicky, pokúšame sa túto mieru byrokracie, ktorú sme si aj sami v minulosti nastavili, maximálne znižovať. Chceme pokračovať v tom, aby sa ďalšie a ďalšie doterajšie papiere presúvali do elektronického prostredia,” avizoval premiér. Podľa Fica sa taktiež rozširuje rozsah služieb informačno-poradenskými centrami, aby žiadatelia neboli odkázaní len na externé agentúry, ktoré si z poradenstva okolo eurofondov urobili svoj biznis.

    „Nerobíme z tejto témy politiku. Ja odpovedám profesionálne na výzvy, ktoré prináša život. Korupcia neobišla Slovensko, ale neobišla žiadnu inú krajinu v Európe. Je obrovský rozdiel medzi vnímaním korupcie a skutočnou úrovňou korupcie. Mojou povinnosťou ako predsedu vlády je reagovať na vnímanie korupcie, pretože mne je zbytočné mať dobrý pocit, že pravdepodobne korupcia nie je až taká veľká, ako sa v médiach píše, či ako o nej ľudia hovoria. Ľudia majú pocit, že tento fenomén tu je a ak taký pocit majú, našou povinnosťou je tvrdo reagovať,“ uzavrel Robert Fico.

    Podľa Pellegriniho nové opatrenia, ktoré sa budú postupne zavádzať do konca roku 2017 a do marca 2018, sa dotýkajú všetkých oblastí a procesov čerpania. „Materiál bol včera schválený vládou, je zverejnený na stránke úradu vlády a na stránke podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu. Materiál sa teraz naším rozhodnutím a prípravou dokumentu stane súčasťou systému riadenia eurofondov. Pôjde teraz už len o jednostranný úkon zo strany nášho úradu, keď vydáme opatrenia vo forme konkrétnych textov, nariadení a príkazov tak, aby sa nimi začali v najbližšej dobe riadiť všetky riadiace orgány,” doplnil.

    Akčný plán na posilnenie transparentnosti a zjednodušenia implementácie Európskych štrukturálnych a investičných fondov (EŠIF), ktorý v stredu odobrila vláda, je členený na dve základné oblasti, ktorým Centrálny koordinačný orgán (CKO) venuje zvýšenú pozornosť, a to oblasť transparentnosti a oblasť zjednodušenia EŠIF.

    Opatrenia zasahujú kompletné spektrum procesov od projektových zámerov pri dvojkolovom procese, opatrenia týkajúce sa elektronickej komunikácie, opatrenia s cieľom transparentného procesu hodnotenia, až po možnosť využívania otvorených údajov súvisiacich s realizáciou projektov a programov EŠIF.

    Celkovo obsahuje akčný plán 38 opatrení v rámci 26 oblastí, pričom za ich zavedenie do praxe je zodpovedný Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, v niektorých prípadoch v spolupráci s Európskou komisiou, riadiacimi orgánmi, Ministerstvom financií SR, Ministerstvom vnútra SR, Úradom splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti, Protimonopolným úradom SR, Úradom pre verejné obstarávanie, ako aj medzinárodnými organizáciami. Spolu so zodpovedným subjektom je vždy uvedený aj termín splnenia príslušnej úlohy.

    Autor: OS, TASR

    - Reklama -