Korupcia je rakovina spoločnosti. Vláda na ňu nenasadila chemoterapiu, ale homeopatiká. Kto spustil tvrdú spŕšku slov?

    0
    Pavel Sibyla (Autor: Reprofoto/Facebook:Nadácia Zastavme korupciu)

    Aktuálna situácia na Slovensku v problematike korupcie je podľa šéfa organizácie Zastavme korupciu Pavla Sibylu vizitkou všetkých premiérov a ministrov vnútra od založenia republiky. „Keď sa však pýtate, prečo študenti organizujú takéto pochody a prečo rastú extrémistické strany, tak je to vizitka posledných vlád. Z posledných jedenástich rokov osem vládla strana Smer,“ vyjadril sa Sibyla pre denník SME.

    S korupciou sa pred časom rozhodol bojovať aj premiér Robert Fico, ktorý sa stretol s mimovládnymi organizáciami. Na stretnutí bol aj Sibyla, ktorý uviedol, že Ficovi spomenul, že by možno mohol zmeniť prístup k mimovládkam a médiám. „Ťažko sa s niekým spolupracuje, keď jeden týždeň ľuďom nadáva a druhý týždeň ich volá na stretnutie,“ prezradil s tým, že podobné veci mu vyčítali aj ostatní účastníci stretnutia a premiér ostal mierne prekvapený.

    Zo stretnutia Sibyla prezradil, že premiér prišiel s konkrétnym nápadom, aby protikorupčnú linku úradu vlády prevádzkovala nejaká mimovládna organizácia. Šéf Zastavme korupciu uznal, že súhlasí s Ficovými slovami, že korupcia je rakovina spoločnosti a brzdí demokraciu a rozvoj pracovných miest, no jedným dychom dodal, „problém je, že vláda na túto rakovinu nenasadila chemoterapiu, ale ponúka homeopatiká“. Podstatou problému korupcie na Slovensku Sibyla vidí v prístupe politických špičiek. „Politici už v začiatkoch kauzy verejnosť presviedčajú, že skutok sa nestal a zákon porušený nebol,“ vyjadril sa, že v prípade konfrontácie s faktami otočia a vyjadria sa, že o porušení zákona môže rozhodnúť len súd.

    - Reklama -