Konvertujte alebo zomrite. Islamskí fanatici z ISIS značkujú kresťanské reštaurácie vo Švédsku

    0
    Ilustračná fotografia - ISIS (Autor: ReproFoto: youtube)

    Kresťania na územiach ovládaných Islamským štátom sú buď nemilosrdne vraždení, alebo im je ponúknutá možnosť konvertovať na islam. Prípadne môžu platiť špeciálnu daň džizvu, ktorá však nezaručuje trvalé bezpečie, lebo radikáli z ISIS sú nevypočítateľní. Práve pred týmto nebezpečenstvom utekajú do Európy kresťanské komunity Asýrčanov. Hneď tritisíc ich žije v metropole Göteborg, ležiacej na juhu Švédska. Vyhrážky a potenciálne násilie ich však teraz dostihli aj v tomto pokojnom švédskom meste. Člen komunity Markus Samuelsson bol šokovaný, keď radikáli pomaľovali graffiti jeho reštauráciu hanlivými nápismi upozorňujúcimi, že podnik patrí kresťanom.

     Celý text v angličtine nájdete TU.

    Na reštaurácii sa objavili nápisy typu „konvertujte alebo zomrite“ a „Chalífat je tu“. Rovnako tak zatiaľ neznámi radikáli označili reštaurácii písmenom N, čím presne napodobnili radikálov v Islamskom štáte. Na nimi ovládaných územiach označujú týmto písmenom domovy alebo obchody kresťanov. Podobné označovanie domnelých nepriateľov zodpovedá nacistickému označovanie obyvateľov židovskej národnosti žltou hviezdou. „Keď som ráno prišiel do svojej reštaurácie a videl tú spúšť, pocítil som skutočne mrazenie v chrbte. Bolo veľmi bolestivé uvidieť niečo také tu vo Švédsku, ďaleko od Islamského štátu. Všetci sa tu teraz cítime ohrození,“ delí sa o svoje neradostné pocity Samuelsson.

    Švédsko je krajinou pre utečencov zasľúbenou a imigračná politika krajiny patrí všeobecne k najotvorenejším z celej Európy. Krajina eviduje v rámci európskeho kontinentu tiež najviac žiadostí o azyl na tisíc obyvateľov. Táto otvorenosť a humánnosť má však aj svoje tienisté stránky. Podľa informácií príslušných švédskych úradov sa už napríklad práve z Göteborgu vypravilo bojovať za Islamský štát najmenej 150 obyvateľov. Regrútom Islamského štátu sa tu mimoriadne darí a, naopak, polícia je proti nim prakticky bezmocná. Tá sa už vyhrážkami na adresu tunajšej asýrskej komunity začala zaoberať, ale je otázne, či sa jej v tomto smere podarí niečo dosiahnuť. Navrátilci z radov ISIS sa totiž môžu bezpečne vrátiť do krajiny, kde sú nútení zúčastniť sa len terapie. V rámci opätovnej integrácie tiež dostávajú prednosť pri hľadaní práce pred rodenými Švédmi.

    - Reklama -