Kontroverzný biskup Sokol žiada peniaze za články o jeho údajnom kšeftovaní s pozemkami. A súd? Takto…

    0
    Ján Sokol (Autor: youtube/Alica Bieliková)

    Sporom emeritného arcibiskupa Jána Sokola a vydavateľstva W Press o ochranu osobnosti a náhradu nemajetkovej ujmy sa bude v polovici apríla opäť zaoberať Okresný súd v Trnave. Krajský súd minulý rok zrušil pôvodný rozsudok a vrátil vec okresnému súdu na ďalšie konanie. Sokol žiada od vydavateľstva ospravedlnenie a náhradu nemajetkovej ujmy 50 tisíc eur za sériu článkov v týždenníku .týždeň.

    Sokol podľa článkov z roku 2009 ešte ako arcibiskup previedol 500 miliónov slovenských korún (16 596 959 eur) získaných z predaja cirkevných pozemkov na účet Štefana Náhlika, ktorého .týždeň označil za bývalého agenta ŠtB. Sokol prevod takejto sumy od začiatku procesu popieral, podľa neho za predaj nikto nedostával ani žiadne provízie. Týždenník publikoval jeho vyjadrenie, že prevod sumy pol miliardy korún je lož. Na jednom z pojednávaní vyhlásil, že je čestný človek, ktorý nemal a ani nemá žiaden osobný majetok. Okresný súd v Trnave pôvodne jeho žalobu zamietol, čo neskôr potvrdil aj krajský súd. Emeritný arcibiskup však uspel na Ústavnom súde SR, ktorý konštatoval, že slovenské súdy porušili právo Jána Sokola na spravodlivé súdne konanie a na súdnu ochranu. Krajský súd potom rozsudok prvostupňového súdu zrušil.

    “Odvolací súd okrem iného dospel k záveru, že výroky obsiahnuté v článkoch časopisu .týždeň v čísle 21/2009, podľa ktorých Ján Sokol v roku 1998 previedol na účet bývalého agenta Štb Štefana Náhlika postupne 500 miliónov slovenských korún sú skutkovými tvrdeniami, ktorých pravdivosť vydavateľ časopisu .týždeň v konaní nepreukázal,“ uviedla v tejto súvislosti advokátska kancelária Čarnogurský ULC. Prvostupňový súd bude musieť v prípade nanovo rozhodnúť.

    Okresný súd v Trnave v minulosti na pojednávaniach vypočul bratislavského arcibiskupa Stanislava Zvolenského, trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka, expolitika Františka Mikloška, bývalého šéfa finančnej polície v Trnave Jaroslava Plunára a viacerých bývalých aj súčasných zamestnancov Arcibiskupského úradu v Trnave.

    - Reklama -