Kontroly na rakúsko-maďarských hraniciach nie sú opodstatnené, tvrdia Maďari

    0
    Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó (Autor: SITA)

    Podľa agentúry MTI šéf diplomacie zdôraznil, že ak chce Rakúsko chrániť schengenskú zónu, malo by pomôcť chrániť vonkajšie hranice Európskej únie.

    Szijjártó kritizoval Rakúsko za “kontroly medzi dvoma členskými krajinami Schengenu”. Rakúske orgány od pondelka náhodným výberom intenzívne kontrolujú vozidlá na hraničných priechodoch Hegyeshalom a Šopron.

    Rakúsko v stredu protestovalo proti novým kontrolám, ktoré Maďarsko zaviedlo pri vstupe do krajiny a na rakúskej strane viedli k dopravným zápcham. Do ministerstva vnútra vo Viedni si v tejto súvislosti predvolali maďarského veľvyslanca, oznámil šéf rakúskeho rezortu vnútra Wolfgang Sobotka.

    Kritika z Rakúska

    Rakúsky minister kritizoval kontroly maďarskej polície. “Maďarsko kontroluje neprávom,” vyhlásil v utorok večer vo vysielaní verejnoprávnej televízie ORF.

    Podľa jeho slov totiž Maďarsko na rozdiel od Rakúska nemôže vykonávať kontroly podľa článku 29 kódexu schengenských hraníc o opätovnom zavedení kontrol na vnútorných hraniciach schengenského priestoru.

    Kontroly na rakúskej strane hranice, ktoré v utorok tiež spôsobili vytváranie kolón nákladných vozidiel, naproti tomu Sobotka obhajoval: “Denne sú v nákladných a iných vozidlách odhalení prevádzači, ktorí sem privádzajú ľudí. Preto sme hraničné kontroly zhustili.”

    - Reklama -