Kontrola prokurátorov sa za štyri roky nezlepšila. Budú kontrolovať sami seba

    0
    Generálny prokurátor Jaromír Čižnár, (Autor: SITA)

    Generálny prokurátor Jaromír Čižnár má svoje kreslo isté až do roku 2020. Zákon o prokurátoroch, ktorý pripravila samotná Generálna prokuratúra SR, schválili poslanci národnej rady ešte vlani v novembri. Novinkou je zavedenie takzvaného kódexu prokurátora, ktorého dodržiavanie však budú kontrolovať sami prokurátori.

    Bez poriadnej kontroly

    Podľa denníka SME sa nezlepšilo ani zverejňovanie majetkových priznaní prokurátorov, ktorí v nich uverejňujú ešte menej údajov než poslanci alebo sudcovia. V roku 2014  sa tento systém stal terčom kritiky Rady Európy, ale vláda uviedla, že systém je v poriadku.

    K lepšiemu sa neposunul ani dohľad verejnosti nad výberom budúcich prokurátorov, ktorí majú moc zastaviť vyšetrovanie či môžu napádať zákony na ústavnom súde. Vo výberových komisiách, ktoré menujú nových prokurátorov, totiž sedia znova len prokurátori a nie zástupcovia akademickej obce či mimovládnych organizácií.

    Verejná kontrola výberu prokurátorov sa údajne tiež neposunula. Pohovory s uchádzačmi o miesta prokurátorov sú síce stále verejné a z ich ústnej časti sa robia stále záznamy, ale tie sa už nezverejňujú. Pri výbere sudcov sa zverejňujú nahrávky z ústnych skúšok aj mená a životopisy neúspešných uchádzačov, aby tak verejnosť vedela výber odkontrolovať.

    Celý článok si môžete prečítať TU.

    - Reklama -