Kontaminovaná pošta v NR SR. Ospravedlňte sa za obvinenia o čítaní listov! Vyzýva Danko opozíciu. Kontaminácia a čítanie je rozdiel, kontrujú opoziční

    0
    Na snímke predseda parlamentu SR Andrej Danko (SNS) (Autor: TASR)

    Išlo o viac ako 70 listov s podozrivou látkou, ktorá vykazovala mierne dráždivé účinky. Priestory parlamentu medzičasom už dekontaminovali. Chemický rozbor látky zatiaľ nie je známy. Informovala o tom šéfka komunikačného odboru parlamentu Zuzana Čižmáriková.

    Téma kontroly listov poslancov a ich otvárania rezonovala vlani. Opozícia obviňovala vedenie parlamentu z porušovania listového tajomstva. To obvinenia odmietlo, poukazovalo na bezpečnostné opatrenia a odporúčania ministerstva vnútra. Potom sa poslanecké grémium dohodlo na nových pravidlách kontroly listových zásielok, podozrivých na prítomnosť chemických, rádioaktívnych a biologických látok.

    Prezerať röntgenom a skenom listy je na mieste, no nie je na mieste ich otvárať a čítať, upozorňuje šéf Sme rodina Boris Kollár. Medzi situáciou, ktorá sa udiala dnes, a tým, čo opozícia pred rokom kritizovala, je podľa neho zásadný rozdiel. „Vtedy bolo povedané, že ak list obsahuje vulgarizmus, hádže sa do koša. To znamená, že niekto mi normálne čítal poštu,“ pripomína Kollár. Je teda podľa jeho slov nešťastné teraz to zjednodušovať a spájať vtedajšiu kritiku dokopy s dnešným prípadom. 

    Kontaminácia a čítanie nie je to isté

    „Je normálna vec, že to zachytia, lebo ak by nezachytili, tak by sme boli úplná banánová republika, keby ústavní činitelia neboli chránení od takýchto atakov,“ uviedol k dnes zadržaným kontaminovaným listom. Zároveň dodal, že podľa neho sa ukáže, že ide o planý poplach a nájdený prášok bude len na pranie. Ale napriek všetkému podľa Kollárových slov opatrnosti nikdy nie je dosť. O tom, či niektoré z kontaminovaných listov boli adresované aj poslancom hnutia, informácie zatiaľ nemá. 

    Ani podľa lídra OĽaNO Igora Matoviča zachytenie kontaminovaných listov s opatrením z dielne SNS nijako nesúvisí a prízvukuje, že ide o dve celkom odlišné veci. „Andrej Danko sa raz zobudil a povedal si, že prikáže zamestnancom podateľne otvárať listy poslancov a kontrolovať, či tam sú vulgarizmy. A ak tam je jedno slovo vulgárne, list sa zahodí bez toho, aby o tom poslanec vôbec vedel,“ pripomenul Matovič podstatu vtedajšieho návrhu. „To nemalo nič s bezpečnostnými opatreniami. Toto je ´nebe a dudy´, to sa nedá porovnávať so zabezpečením normálnej riadnej bezpečnosti a kontrolou kontaminácie listov. Tieto listy neboli zachytené na základe úchylného predpisu Andreja Danka,“ zhrnul.

    Rovnaký názor má aj poslankyňa SaS Jana Kiššová. „My sme nekritizovali pána Danka kvôli tomu, že chcel bezpečnosť pred chemikáliami, ale preto, že nám čítali listy. Na to, aby niekto zistil či je listová zásielka kontaminovaná máme skener. Na to nie je potrebné list otvárať. Bezpečnostné opatrenia nespočívajú v tom, že sa budú čítať cudzie listy,“ uviedla. Informácie o tom, či niektoré z kontaminovaných listov boli určené aj poslancom SaS Kiššová nemá. 

    Danko žiada ospravedlnenie

    Opoziční poslanci, ktorí obviňovali vedenie parlamentu z porušovania listového tajomstva poslancov, by sa podľa Danka mali ospravedlniť. A to najmä zamestnancom parlamentu. “Zamestnanci boli niekoľko týždňov pod veľkým politickým aj mediálnym tlakom, a to úplne neodôvodnene, iba si svedomito plnili svoje pracovné povinnosti. Preto im okrem veľkej vďaky patrí aj ospravedlnenie,” doplnil Danko. Dnešná udalosť podľa neho ukázala dôležitosť opatrení, ktoré vedenie parlamentu zaviedlo v súvislosti so zásielkami. 

    “Vymyslená kauza čítania listov bola účelovo zneužitá na pokus o poškodenie dobrého mena Kancelárie Národnej rady a jej zamestnancov. Podstatou tejto kauzy bol jednoznačne len nekalý politický marketing. Práve dnes, keď prišlo poslancom viac ako 70 kontaminovaných listov, sa ukazuje dôležitosť opatrení, ktoré sme zaviedli. A to nielen na ochranu poslancov, ale aj zamestnancov, ktorí s poštou robia,” uviedol Danko.

    „Vždy som bol zástancom toho, aby sa do poslaneckých lavíc dostali len listy, ktoré sú bezpečne skontrolované,“ zdôrazňuje podpredseda SNS Anton Hrnko. Medzi ľuďmi je podľa jeho slov mnoho bláznov, ktorí nehľadia na nič iné ako svoju ideu a prípady ako ten dnešný sú jedným z výsledkov. „Tí, ktorí nemajú v hlave všetko v poriadku a skôr by mali byť v liečebniach, ako posielať poštu, potom môžu takto skratovo konať,“ myslí si. „Preto je potrebné veľmi prísne dbať na bezpečnostné previerky. Tieto veci netreba podceňovať, pretože vždy je tu riziko,“ uzavrel.

    Kontaminované listy dnes prišli poslancom z celého politického spektra. Kancelária ich zachytila na základe kontroly listových zásielok, ktorú robili jej pracovníčky. “Aj tento prípad ukazuje na potrebu zvýšených kontrol doručovaných zásielok. Opatrenia, ktoré sme v minulosti prijali, sa ukazujú ako správne a opodstatnené,” uviedol vedúci kancelárie NR SR Daniel Guspan.

     

    - Reklama -