Konšpiračná teória štyroch amerických senátorov. Ide o čínske vagóny metra. Na to sa pozrite

    0
    Ilustračné foto: vlajka USA (Autor: pixabay.com)

    „Predsa si nemyslíte, že keď nám Čína dodá vozne metra, že tam nebudú miniatúrne alebo dokonca mikroskopické zariadenia, ktorými nás budú neustále sledovať,“ búria sa americkí senátori. Najrôznejšie teórie hovoria aj o tom, že v spomínaných vagónoch môže byť niečo, čo v prípade americko-čínskej krízy umožní Číňanom na diaľku zablokovať dvere. To znemožní tisícom pasažierov vystúpiť. Alebo nastúpiť. Alebo Peking nedovolí vlakom, aby sa rozbehli, čím totálne ochromí americké mesto, úrady, ministerstvá a Pentagón práve vo chvíli ohrozenia.

    Pozerať sa na to týmto pohľadom senátorov však znamená, že Čína už má Ameriku v hrsti. Čínske vozne jazdia v metre v Bostone, Los Angeles, Chicagu a Filadelfii. Čiže Amerika je v podstate obkľúčená. Washington chce objednať až osemsto vagónov. Iné mestá okrem Washingtonu však očividne senátorom ani bezpečnostným expertom až tak neprekážajú.

    Washington zrejme považujú za úplne iný prípad z niekoľkých dôvodov. Špionáž by tam mohla prebiehať tak, že sledovacie prístroje vo vagónoch na linkách, ktoré jazdia k Pentagónu a Bielemu domu, budú podľa špeciálneho algoritmu ráno aj podvečer zachytávať úradníkov a ich tváre odosielať do Pekingu.

    Mohli by teoreticky odhaliť, že sa v USA niečo chystá, keď mnohí zamestnanci oboch úradov nepôjdu večer domov. Ale existujú ešte horšie scenáre, podľa ktorých začnú vo vozňoch explodovať nálože ukryté tam už v Číne pri montáži, ochromia dopravu metropoly USA a vytvoria chaos.

    Čína však podľa expertov túto zákazku za miliardu dolárov zrejme vyhrá. Súperi podľa nich nemôžu čínskej vagónke CRRC cenovo konkurovať, pretože dostane štátne dotácie, keďže dodať vozy práve pre washingtonské metro je vo vojenskom záujme Číny. V Amerike nie je žiadny domáci výrobca vozňov metra. Čínu už v USA viackrát obviňovali, že používa bežné výrobky na špionáž.

    autor: nab

    - Reklama -