Koniec zavádzania spotrebiteľov dvojakou kvalitou potravín? Eurokomisárka tvrdí, že rovnaký obal by mal prinášať rovnakú kvalitu

    0
    Věra Jourová (Autor: TASR)

    Výrobcovia by v prípade schválenia mohli za bezdôvodné odlišné zloženie potravín v rôznych krajinách Európskej únie dostávať vysoké pokuty. „Komisia navrhuje legislatívu a potom ju musí schváliť Európsky parlament a členské štáty. Tam čakám búrlivú diskusiu,“ poznamenala Jourová, ktorá sa dlhodobo touto problematikou zaoberá.

    „Chceme, aby spotrebiteľ mal naplnené legitímne požiadavky, že rovnaký obal prináša rovnakú kvalitu,“ dodala Jourová. Svoj príklad potom uviedla na Coca-Cole, ktorá chutí v Spojených štátoch inak. „Nechceme unifikovať chute, nechceme diktovať zákazníkovi nič subjektívne, ale chceme, aby výrobca informoval o tom, ako došiel k chuťovej preferencii,“ spomenula Jourová to, čím sa často výrobcovia oháňajú.

    „Bavíme sa hlavne o zavádzajúcich potravinách, že sú niekde náhradky, napríklad v jogurte. Keď niekde je náhradka, na druhej strane hranice je ovocie,“ oznámila eurokomisárka.

    K téme sa potom vyjadrili aj agrárny analytik Petr Havel a europoslankyňa Olga Sehnalová (ČSSD), ktorá sa dlhodobo o túto problematiku tiež zaujíma. „Na tejto téme spolupracujeme. S týmto návrhom, aby sa táto praktika objavila medzi nekalými obchodnými praktikami, som prišla na základe analýz. Som rada, že sa pani komisárka posunula týmto smerom. Budem jej držať palce, aby to prelobovala v rámci Európskej komisie,“ oznámila Sehnalová.

    Analytik Havel potom podotkol, že sa celá vec týka len malej časti výrobkov. „Vypustíme džina z fľaše. Prvý problém, ktorý tu vzniká, je napríklad to, ako bude odlíšený obal. Raz budú čerešne vpravo, raz čerešne vľavo,“ obáva sa budúcej legislatívy Havel. „Rozdielne zloženie potravín, ktoré sa rovnako nazývajú, je aj u nás,“ podotkol potom tiež Havel.

     

    - Reklama -