Koniec socialistov a solidarity? Vo Švédsku idú rýchlo hore odporcovia Merkelovej

    0
    Stefan Löfven (Autor: TASR)

    Prieskumy zo Švédska ukazujú, že pokračovanie vládnucej koalície, ktorú tvoria socialisti a zelení, nevyzerá veľmi realisticky. Socialistom prisudzujú okolo 25 % a zelení sa pohybujú na hranici 5 %. Naopak socialistom dýchajú na chrbát Umiernení a Švédski demokrati, ktorí sa preťahujú o druhé miesto s približne dvadsiatimi percentami. Do povolebných rozhovorov potom môže zasiahnuť aj Strana stredu, ktorá by mohla získať až 10 %.

    Nemecký magazín predpovedá, že po Fínsku a Nórsku sa politická mapa prepíše aj vo Švédsku. „Časy, keď socialisti dominovali, sú preč. Nahradiť ich teraz môžu vo vláde Švédski demokrati, ktorí sa pritom pohybujú ešte viac napravo ako iné podobné strany v severských štátoch Európy. Politologička Annika Fredénová z univerzity v Karlstade si myslí, že Švédski demokrati by mohli tvoriť základný stavebný kameň menšinovej konzervatívnej vlády.“

    Novinkou je vo Švédsku tiež skutočnosť, že prvýkrát sú s predtým démonizovanými Švédskymi demokratmi pripravené spolupracovať ostatné strany. Doteraz bolo niečo také tabu. „Parlamentný systém je založený na tom, že zloženie parlamentu určujú voliči. Politici nemôžu volebný výsledok ignorovať,“ cituje Zeit slová šéfa Umiernených Tobiasa Billströma, ktorý tak naznačil, že jeho strana je pripravená spolupracovať.

    Ešte pred niekoľkými rokmi boli pritom Umiernení Švédskym demokratom vzdialení. „Migračná kríza však všetko zmenila a Umiernení sa v oblasti prisťahovaleckej politiky Švédskymi demokratmi v mnohom inšpirovali. Trend oslabovania tradičných strán a prechod voličov k novým stranám je podobný tomu, čo sa deje v Nemecku v prípade Alternatívy pre Nemecko, ktorá je aktuálne druhou až treťou najsilnejšou stranou,“ píše Zeit.

    Spolupráci Umiernených a Švédskych demokratov aktuálne bráni predovšetkým postoj Strany stredu a jej šéfky Annie Lööfovej. „Táto politička sa na rozdiel od Umiernených stále veľmi ostro stavia proti prípadnej spolupráci so Švédskymi demokratmi. Jej strana v minulých voľbách získala asi 4 %, ale tento rok by to mohol byť viac ako dvojnásobok. Zostaviť stabilnú vládu bez Strany stredu a len so Švédskymi demokratmi nebudú Umiernení schopní,“ uzatvára Zeit.

    - Reklama -