Koniec roka v Nikarague: Ortega prepustil 91 väzňov

    0
    Na archívnej snímke úradujúci nikaragujský prezident Daniel Ortega (vpravo) a jeho manželka Rosario Murillová. (Autor: TASR)

    Medzi prepustenými je aj v Belgicku narodená študentská líderka Amaya Coppensová, oznámila jej rodina a miestne ľudskoprávne skupiny.

    Podľa ministerstva vnútra bolo v rámci “osobitného programu rodinného spolužitia” prepustených celkovo 91 “opozičníkov”.

    Viceprezidentka Rosario Murillová, ktorá je Ortegovou manželkou, uviedla, že tento krok preukazuje vôľu vlády “prispieť k zmiereniu” po opozičných protestoch voči jeho vláde.

    Vládne sily a provládne milície čelia obvineniam, že nesú zodpovednosť za viac ako 300 mŕtvych od apríla minulého roku, keď protesty voči Ortegovi prerástli do povstania, ktoré bolo brutálne potlačené.

    Ortegu – bývalého povstaleckého hrdinu, ktorý je pri moci od roku 2007 – kritici obviňujú z represívnej diktatúry. Najnovšie bol zvolený v roku 2016 a v prezidentský mandát mu končí v roku 2021.

    AFP pripomína, že Coppensovú zatkli v polovici novembra za účasť v skupine dobrovoľníkov, ktorá sa snažila poskytnúť vodu matkám politických väzňov, ktoré držali protestnú hladovku.

    - Reklama -