Koniec politických zásahov u policajtov a prokurátorov? Poslanci chcú zatočiť so zastrašovaním. Plán je takýto

    0
    Polícia. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Na septembrovú schôdzu parlamentu predkladajú novelu zákona o Policajnom zbore. Na tlačovej konferencii v Bratislave ju dnes predstavili Beblavý a Dubačová ako najdôležitejšie z balíka navrhovaných opozičných opatrení reagujúcich na kauzu Bašternák a na nízku dôveru verejnosti v nezávislosť polície a prokuratúry.

    Podľa nedávneho prieskumu agentúry Polis si tri štvrtiny Slovákov myslia, že tieto zložky podliehajú politickým tlakom. “Občania Slovenska, dnes v podstate už bez ohľadu na to, koho volia, si myslia, že politici ovplyvňujú a zasahujú do rozhodovania polície a prokuratúry, a to treba zmeniť,” domnieva sa Beblavý.

    Dubačová uviedla, že pri zbieraní podpisov pod petíciu za odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) sa stretla s policajtmi, ktorí s petíciou súhlasia, boja sa ju však podpísať. “Jedinou šancou ako odstrániť túto atmosféru strachu je väčšia transparentnosť, aby boli čo najviac eliminované možnosti šikany zo strany nadriadených,” doplnila.

    Uzavretý kruh

    Hlavným navrhovaným opatrením je zriadenie Rady pre integritu Policajného zboru vybavenej silnými kompetenciami. Dnes je totiž policajt bezmocný proti zasahovaniu zhora, upozornil Beblavý. “Policajta, vrátane elitného vyšetrovateľa môžu kedykoľvek jeho nadriadení odstaviť od prípadov, zbaviť sa ho cez rôzne mechanizmy služobného hodnotenia, disciplinárnych konaní,” vysvetlil.

    Poslanec upozornil, že policajt sa dnes môže odvolať len k ďalšiemu nadriadenému a aj policajná inšpekcia podlieha ministrovi vnútra. “Ide o absolútne uzavretý kruh, kde je možné takéhoto policajta sa zbaviť, zastrašiť ho alebo mnohí z nich si ani netrúfnu nič vyšetrovať, aby sa nedostali do problémov,” zhodnotil.

    Rada by v zmysle poslaneckého návrhu bola odvolacím orgánom voči rozhodnutiam v disciplinárnej oblasti, v oblasti služobného hodnotenia či voči rozhodnutiu o skončení služobného pomeru, ktoré môžu policajta vytlačiť zo systému. Mala by tiež možnosť vyhlásiť za neplatný aj pokyn zasahujúci do procesnej nezávislosti vyšetrovateľa.

    Verejný tlak a diskusia

    Nezávislosť sedemčlennej rady má zaručiť, že bude nominovaná naprieč politickým spektrom a verejnou sférou. Obsadzovať by ju mali nomináciami minister vnútra, verejný ochranca práv, Najvyšší kontrolný úrad SR, Rada vlády SR pre mimovládne neziskové organizácie, policajné odbory či parlamentná opozícia. V prípade prokurátorov podľa poslancov nový orgán vytvárať netreba, stačí posilniť kompetencie Rady prokurátorov.

    Ďalším opatrením, ktorý má znížiť šancu politickej manipulácie, je návrh na zavedenie náhodného prideľovania prípadov, podobne ako to funguje u sudcov. Beblavý vysvetlil, že by sa tak dialo v súlade s miestnou a odbornou špecializáciou. Tretím navrhovaným krokom je posilnenie verejnej kontroly, kde opoziční poslanci navrhujú, aby boli zverejňované pokyny pre policajtov a prokurátorov vo vzťahu k vyšetrovaniu.  

    Opoziční poslanci pripustili, že ich návrh v súčasnosti nie je v parlamente priechodný. “Podávame ho preto, aby sme vytvorili verejný tlak a verejnú diskusiu o tom, ako to riešenie má vyzerať,” zdôvodnil Beblavý. “Je dnes zjavné, že po kauze Bašternák tu bude obrovský tlak na to, aby sa v tejto veci niečo zmenilo a dôležité je, či to bude nejaké skutočné riešenie, alebo to bude len nejaké pseudoriešenie, ktoré reálne nič nezmení,” doplnil. 

    - Reklama -