Koniec lží, vy „deti“. Švédsko si posvietilo na vek utečencov a pravda vyšla najavo

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Veľká Británia, Nemecko, Švédsko, Rakúsko aj ďalšie európske krajiny majú od začiatku migračnej krízy problém s určením veku jednotlivých utečencov. Mnohí sa totiž vyhlasujú za neplnoletých, aby získali lepšie postavenie v azylovom procese. Keďže väčšina z nich nemá žiadne dokumenty a v ich domovských krajinách vládne chaos, úrady zväčša nemajú možnosť si ich skutočný vek preveriť.

    Švédsko teraz otestovalo úplne novú metódu, ktorú by následne mohli začať používať aj ďalšie krajiny. Spočíva v röntgenovej prehliadke zuba múdrosti a magnetickej rezonancii kolenných kĺbov. Výsledky potom analyzujú zubári a rádiológovia. Podľa jej tvorcov je táto metóda veľmi presná a dokáže zaručene odhaliť vek nad osemnásť rokov. Švédske úrady čelili v ostatných mesiacoch častej kritike, že skutočný vek žiadateľov o azyl neposudzujú dostatočne, ale použitá metóda by mala kritikov umlčať.

    To sa týka aj zarytých zástancov migrantov, ktorí si nechcú pripustiť, že by títo ľudia mohli o svojom veku klamať. Švédi zatiaľ preverili spomínanou metódou viac ako desať percent žiadateľov o azyl, teda 581 migrantov z približne 4 200 – a výsledok je veľmi tristný. Ukázalo sa, že väčšina z doteraz testovaných osôb o svojom veku klamala. Konkrétne nová metóda ukázala, že 442 z 581 doposiaľ testovaných žiadateľov o azyl sa za neplnoletých vydávalo podvodne.

    Neplnoletí migranti majú nielenže oveľa väčšiu šancu na úspech v azylovom procese, ale navyše môžu počítať s väčšími istotami v oblasti sociálnych dávok, majú nárok na bezplatnú lekársku starostlivosť a Švédsko im poskytuje ďalšie vzdelávanie. V neposlednom rade sa aj miernejšie posudzujú ich priestupky proti zákonu. Kriminalita medzi neplnoletými migrantmi napokon predstavuje vo Švédsku vážny problém, s ktorým sa úrady len ťažko vyrovnávajú.

    Vlani v máji napríklad švédske médiá pretriasali prípad údajne neplnoletého eritrejského migranta, ktorého u seba doma ubytovala matka troch detí. Mladík sa mal natoľko k svetu, že začal sexuálne obťažovať jej desaťročnú dcéru. Keď spala, vyhrnul jej košeľu a obchytkával jej prsia. Za svoj čin bol „potrestaný“ niekoľkými hodinami terapie.

    - Reklama -