Koniec Schengenu by bol pekne mastný. Koľko by stál Európu tento apokalyptický scenár?

    0

    Francúzska vláda vypracovala štúdiu, v ktorej sa uvádza, koľko by Európu vyšlo hypotetické uzavretie štátnych hraníc, teda pád Schengenu. Údaje hovoria o 110 miliardách eur. Odhadovaná výška škôd je stanovená na časový úsek desať rokov. Podľa analytikov by Francúzsko za tento čas prišlo o desať miliárd eur a o dve miliardy by prišlo aj pri krátkom uzavretí hraníc. Uzavretie hraníc by ohrozilo hlavne obchod a cestovný ruch.

    „Dodatočné zavednie hraničných kontrol by samozrejme spôsobilo dodatočné náklady pre veľké zahraničné firmy pôsobiace na Slovensku, keďže rozhodujúcu časť výroby exportujú a tiež majú pomerne vysoký import pre výrobné potreby,“ objasnil pre Aktuálne.sk ekonóm špecializovaný na medzinárodný obchod Tomáš Dudáš z Paneurópskej vysokej školy.

    Túto situáciu by najviac pocítili na Slovensku automobilky ale aj obchodné reťazce. Práve tie potrebujú pre plynulý priebeh obchodu otvorené hranice, pretože už len malé zdržanie by mohlo ovplyvniť chod obchodov. O problematike informoval portál Aktuálne.sk.

    - Reklama -