Konflikt s moslimami na nemeckých univerzitách. Zakázali im modlitebne, poznáme dôvody

    0
    Protest moslimov pred Technickou univerzitou v Berlíne (Autor: Reprofoto: Youtube)

    Technická univerzita v nemeckom Dortmunde ukončila prevádzku svojej modlitebne. Bola určená pre ľudí všetkých vierovyznaní. Podľa univerzity sa ju však moslimovia pokúsili ovládnuť tým, že v miestnosti zaviedli segregáciu pohlaví a na zemi nechali rozprestreté modlitebné koberce. Modlitebňu tak prestali navštevovať veriaci iných náboženstiev. „Pokus o vytvorenie meditačného priestoru pre všetky náboženstvá zlyhal,“ povedal hovorca Dortmundskej univerzity.

    Správate sa k nám podozrievavo

    Moslimovia teraz obviňujú univerzitu, že sa k nim správa podozrievavo. Prekáža im najmä, že ukončenie prevádzky modlitebne odôvodnila univerzita bezpečnostnými dôvodmi. Ľudia si tak podľa kritikov tohto kroku môžu začať myslieť, že moslimovia tu praktizovali radikálne formy islamu, akou je napríklad salafizmus. Portál The Local informuje, že petíciu, ktorá obviňuje univerzitu z diskriminácie moslimov, podpísalo už 400 ľudí.

    Reportáž o uzatvorení modlitebne na Technickej univerzite v Dortmunde

    Modlitebňu pre moslimov, ktorá bola v prevádzke viac ako 20 rokov, natrvalo uzatvorila aj univerzita v Essen-Duisburgu. Svoj postup vedenie inštitúcie vysvetlilo v liste, ktorý hovoril o potrebe uvoľnenia „priestoru na štúdium pre študentov“. Dôvodom tohto kroku však môžu byť aj sťažnosti nemoslimských študentov, ktorým sa nepáčilo, že počas modlitieb sa niektoré aktivity v blízkosti modlitebne stali tabu. Šlo napríklad o používanie výťahu alebo toalety.

    Modlia sa pred univerzitou

    Tretia z univerzít, ktorá zastavila fungovanie modlitebne, je Technická univerzita v Berlíne. Aj v tomto prípade vedenie argumentovalo nedostatkom priestoru.

    Moslimskí študenti v Berlíne sa však proti konaniu univerzity postavili protestom, pričom zorganizovali modlitebné akcie pred hlavnou budovou. Keď univerzita odmietla ustúpiť, medzi protestujúcimi sa objavili transparenty s vyhrážkami voči prezidentovi. „Pri ďalších modlitbách budeš zatknutý,“ stálo na jednom z nich.

    Moslimovia protestujú pred univerzitou

    - Reklama -