Konflikt na Blízkom východe, to nie je iba Sýria. V Jemene od hladu umierajú tisíce detí, často so zbraňami v rukách

    0
    Jemenské mesto Saná po bombardovaní (Autor: SITA)
     
    V Jemene proti sebe stoja húsíovia, podporovaní Iránom, a koalícia vedená Saudskou Arábiou, ktorá stojí za prezidentom Hádím. Práve saudskoarabská koalícia je zodpovedná za rozsiahle nálety, pri ktorých nie sú výnimkou ani obete na civilistoch. 
     
    Predstavitelia UNICEF tvrdia, že majú zdokumentovaných minimálne 848 prípadov, v ktorých vedia dokázať, že deti mladšie ako 10 rokov sa podieľajú na bojoch medzi povstalcami a armádou vernou prezidentovi Hádímu. 
     
    „Priemerne je zranených najmenej 6 detí denne,“ uvádza sa v správe pozorovateľov UNICEF. Potvrdených je zatiaľ takmer 1 000 detských obetí, ktoré prišli o život pri priamych stretoch alebo bombardovaní. Ďalších vyše 1 300 detí utrpelo počas konfliktu zranenia a to je podľa správy UNICEF „iba vrchol ľadovca“. 
     
    Podľa ochrancov práv detí sú minimálne za polovicu detských obetí zodpovedné práve saudskoarabské nálety. „Až 60 % tých detí zabili alebo zranili pri leteckých útokoch vedených Saudskou Arábiou po celej krajine,“ uviedol Julien Harneis, zástupca UNICEF pre Jemen. 
     
    Čo sa týka obetí podvýživy, je to podľa UNICEF ešte horšie ako v prípade priameho bombardovania. Od hladu a pre zlé hygienické a zdravotné podmienky zomrelo vlani podľa odhadov najmenej 10-tisíc jemenských detí a ďalších vyše 320-tisíc čelí podvýžive. 
     
    Po vyše ako rok trvajúcom konflikte, ktorý pripravil o život vyše 6 200 ľudí, sa znepriatelené strany dohodli na tom, že od 10. až do 18. apríla bude platiť prímerie dohodnuté s pomocou Organizácie spojených národov. 
     
    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU. 
     
    - Reklama -