Konečne sa začína rodiť „pevnosť Európa“, jasá Petr Robejšek. Azda sa aj elity chytia za nos…

    0
    Petr Robejšek (Autor: Václav Fiala)

    Politológ Petr Robejšek sa domnieva, že západné elity boli okolnosťami dotlačené správať sa tak, ako si to žiada ich obyvateľstvo, vybudovať tzv. pevnosť Európu a triediť migrantov a utečencov ešte pred ich vstupom na európsku pôdu. Na to vraj Robejšek vyzýval už pred tromi rokmi. Bez týchto krokov si podľa neho Európania nedokážu uchovať svoju identitu.

    „Prístup k migračnej kríze je ďalší príklad bankrotu politickej metódy, ktorú používajú vládnuci v mnohých európskych krajinách. Vyznačuje sa prehliadaním záujmov tých, ktorí kladú najmenší odpor. A to sú obyvatelia týchto krajín. Teda tí, ktorí politikov poverili vládnutím, a tí, ktorým títo prisahali, že od nich budú odvracať nebezpečenstvo,“ píše Robejšek.

    V tomto smere vraj politické elity zlyhali a dopomohli im k tomu mudrujúci komentári a akademici, ktorí by si mali podľa Robejška uvedomiť, že za dnešnú neveselú situáciu nesú spoluzodpovednosť. Práve oni našepkávali politikom, že nesmú odvracať zrak od utrpenia utečencov a musia sa o nich postarať rovnako, ako sa starajú o vlastných ľudí. Tzv. elity podľa jeho slov vtedy dosiahli to, že politici namiesto ráznych činov len zdĺhavo rokovali a premárnili tak veľa času.

    „Teraz sa teda končí kolobeh bezvýsledných summitov a trápnych tryzien za obete teroristických atentátov. Teraz politikom nezostáva nič iné, než energicky konať. S osudným oneskorením a zrejmou nevôľou sa etablované politické strany vracajú späť do reality. Niežeby zmúdreli. Robia to len preto, že protestné strany, ktoré silnejú na celom kontinente, ohrozujú ich moc. Ich moc je tiež to jediné, čo ich naozaj zaujíma. A len preto konečne vzniká pevnosť Európa. Robia teda to, čo je správne, ale len preto, že už im nič iné nezostáva,“ uvádza Robejšek.

    Celý text nájdete na webe Aktuálně.cz.

    - Reklama -