Koncert za ľudskosť sa skončil. Návštevnosť bola vyššia než na protiislamskom pochode

    0
    Koncert za ľudskosť naplnil Hviezdoslavovo námestie (Autor: ReproFoto, Facebook)

    Koniec prenosu.

    19:10 – V závere zaznel list sýrskej študentky, ktorá odkázala Slovákom, aby si vážili mier, v ktorom žijeme.

    19:05 – Koncert sa pomali končí. Na záver hrá ľudová hudba.

    18:50 – Mir Obai je lekár z Afganistanu. “Som emigrant a nehanbím sa za to, lebo za to nemôžem. Ale bojím sa nálad, ktoré sú na Slovensku,” povedal a dodal, že nesúhlasí s tým, že emigranti zneužívajú systém.

    18:33 – Objavujú sa aj ďalší politici. Jozef Kollár a Daniel Krajcer zo strany Skok, aj Eva Babitzová zo Šance.

    18:30 – Mali by sme hodnotiť človeka podľa emočnej situácie. Dá sa to nacvičiť, položme si ruku na srdce,” povedal psychológ Bucík.

    18:25 – Herec Juraj Kemka zakričal z pódia do davu: “Nesmieme sa v žiadnom prípade báť rachotu ťažkých topánok ani vymletých hláv. Nebudeme sa báť!”

    18:10 – Vystupujú Živé kvety.

    17:56 – “Bratislava bola vždy kozmopolitným mestom, kde žili všetky národnosti spolu. Keďže dnes sa koná v 65 mestách Európy pochod skôr nenávistný, proti islamu a cudzím elementom, tak sme si povedali, že nemôžeme nechať verejný priestor obsadzovať ľuďmi, ktorí sú málo alebo úplne netolerantní. Je to ideálna príležitosť ukázať, že pokojným spôsobom sa dá žiť s každým, ak sa ten človek správa tak ako my všetci,” povedal riaditeľ Nadácie otvorenej spoločnosti, spoluautor Výzvy na ľudskosť a spoluorganizátor koncertu Ján Orlovský.

    17:55 – Bagin číta list od Dalajlámu.

    List od Dalajlámu pre Slovákov

    17:50 – Vystupuje Korben Dallas

    17:39 – Počet účastníkov by mohol presiahnuť tisícku.

    17:37 – “Dúfam, že viete, čo máte robiť,” odkázal zúčastneným rabín.

    17:33 – Evanjelická farárka: “Keby sme Bohu rozumeli, neodmietali by sme utečencov. Sprevádza ju katolícky ňaz a rabín.

    17:25 – Vystupuje skupina Billy Barman.

    17:10 – Za organizáciu Magma hovorí Jana Benediková. Opisuje situáciu na Srbských hraniciach.

    17:05 – Zástupca Katolíckej charity žiada o pomoc dobrovoľníkov. Hovorí ako pomáhajú utečencom sa integrovať.

    17:00 – Na pódiu je Zuzana Steblová z Ligy pre ľudské práva a Braňo Tichý z organizácie Človek v ohrození. Ďakujú za zbierku.

    16:55 – Na námestí vystúpil aj spisovateľ Michal Hvorecký. “Máme právo označovať sa ako ľudia? To bude pre nás výzva. Naša krajina je vydrancovaná mafiou. Čakajú nás ťažké časy, ale máme nádej,” povedal a k utečencom dodal: “Zaslúžia si dôstojné podmienky. Nenechajme sa znechutiť hnusom z internetu. Slovensko nemá problém s migrantami, ale s emigrantami. Odchádzajú z našej krajiny najlepší ľudia.”

    16:43 – Medzi účastníkmi sú aj politici Ján Budaj (Zmena z dola), Béla Bugár a Lucia Žitňanská z Mostu-Híd a Martin Poliačik z SaS.

    16:40 – Na námestí je niekoľko stoviek ľudí.

    16:33 – Primátor Nesrovnal v rozhovore pre PL povedal, že konfliktov s extrémistami sa nebojí, pretože verí polícii. “Odsudzujem akékoľvek prejavy násilia,” dodal.

    16:30 – Vystupuje skupina Bez ladu a skladu.

    Michal Kaščák so skupinou Bez ladu a skladu

    16:20 – Po Hoda Jahanpour vystúpila Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová. “Som rada, že som sa ocitla v slušnej spoločnosti, a že aj v ťažkých časoch platí zákon človečiny,” povedala.

    16:10 – Začal sa koncert dcéry utečenkyne. Hoda Johanpour začala Bachom.

    16:05 – Akciu moderuje herec Ludwig Bagin. Jeden z prvých rečníkov bol primátor mesta Bratislava Ivo Nesrovnal Ten vyhlásil, že: “Bratislava je multikultúrnym mestom a tento koncert je signálom pre tých, ktorí to potrebujú, že sme tu pre nich.”  Výzva má smerovať ako za hranice, tak aj dovnútra smerom k Slovákom.
    “V Bratislave platia slovenské, bratislavské a európske hodnoty,” dodal.

    16:00 – Na námestí sa stretlo zatiaľ len niekoľko desiatok ľudí.

    Dnes o 16.h vystúpia na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave umelci, ktorých spája ľudskosť. „Dajme aj my vedieť, že ľudí dobrej vôle je veľa. Nech je nás vidieť: ukážme, že sme otvorení, vyzdobme celé mesto srdciami. Urobme 12. septembra z Bratislavy priateľské mesto, v ktorom sa každý cíti dobre,“ píšu organizátori udalosti na Facebooku. Do tejto chvíle potvrdilo svoju účasť na akcii takmer 3 000 ľudí.

    Okrem osobností podujatie podporujú aj mnohé bratislavské prevádzky; každý účastník ako spomienku dostane odznak s naším logom, za ktorý ho v nich čaká občerstvenie.

    - Reklama -