Konanie vlády je mimo chápania bežného človeka. Šanca, že padne, je 50 percent. Najviac by to pomohlo Kotlebovi, hovorí analytik Baránek

    0
    Politický analytik Ján Baránek (Autor: Facebook, Slovak Political Watchdog - strážny pes na politikov)

    Fico a Bugár mali včera pripustiť pád vlády. Dôvodom malo byť zvolanie vlády premiérom na dnes, čo vraj rozčúlilo predsedu SNS. Ako si to má bežný človek vysvetľovať? Prečo Danka tak rozzúrilo zvolanie vlády?

    Bežný človek si to nevysvetlí nijako. Toto konanie je mimo chápania bežného človeka. Jednak, samozrejme, Ficov dôvod, že vláda musí byť, aby mal mandát na rokovanie s Macronom, je len zástierka. On nepotrebuje žiadny zásadný mandát, použil to ako výhovorku. Nechápem podmienku Danka – prečo by vláda nemala byť, keď on si stiahne ministrov? Ten dôvod fakt nechápem, takže toto asi volič ani nemôže pochopiť. Tam je zaujímavé akurát to, že Fico z toho vykľučkoval, zvolal vládu korešpondenčne, čo bolo v histórii tuším raz za Mečiara.

    Nejde teda o bežný postup…

    Nie je bežný, len ozaj, keď sú núdzové situácie. Viem si predstaviť, že by sa niečo také konalo v prípade živelnej pohromy, ohrozenia štátu… Za takýchto okolností to nie je možné, ale myslím si, že Fico to urobil zámerne. Je to ako v tej rozprávke, kde mladá žena mala prísť ani oblečená, ani nahá. Takže Fico to spravil takto. Situácia je vážna, ale nie natoľko, aby musel zvolávať vládu takto. Urobil to zámerne, aby dal ďalšiu úlohu Dankovi – či splnil podmienku, alebo nie.

    Bugár hovorí, že Danko dostáva množstvo informácií, z ktorých si ťažko môže spraviť úsudok. Čo tým asi predseda Most-Híd myslí? Sú tu nejaké zákulisné ťahy?

    Asi narážal na nejaké zdroje, ktoré vyťažuje Danko, na poradcov. Zrejme narážal aj na to, že údajne tieto mediálne útoky v minulosti organizoval proti nemu Smer. To vlastne aj Danko povedal na začiatku tej krízy. Bugár tým asi chcel naznačiť, že nie všetko z toho je pravda, inak povedané, že Dankovi podsúvajú dezinformácie.

    Ako hodnotíte Dankov návrh sprísn majetkové priznania funkcionárov? On sám pritom za neúplné majetkové priznanie dostal pokutu.

    Tak prosím, nech sú. Keď sa poučil z pokuty, nech sú. S tým nemám problém. Teoreticky by nikto nemal mať, prakticky – to je druhá vec.

    Danko tvrdí, že mnohí členovia SNS chcú z vlády odísť. Vyvolá táto kríza u národniarov pnutie?

    Neviem o tom nič bližšie, to by musel upresniť. Je to veľmi vágne, na to sa nedá reagovať.

    Prieskum dôvery v politikov od agentúry Focus robený ešte pred vypovedaním koaličnej zmluvy ukázal, že dôvera v Danka klesla, no Fico sa dotiahol na Kisku. Aký je podľa vás reálny stav po vypovedaní koaličnej zmluvy?

    Ťažko povedať, ako to vnímajú voliči SNS, myslím si, že ani jeden, ani druhý by v tej dôvere nenarástli. Hlavne Danko, lebo to celé spravil nešikovne. Nič nenasvedčovalo, že by takéto niečo malo prísť a zrazu sa zobudil a urobil to. Zdá sa mi, že to nie je nič, čo by podporilo dôveru, skôr naopak.

    Danko sa zas v nedávnom rozhovore vyjadril, že nevypočítateľný je Fico. Údajne sa spolu rozprávali aj o personálnych výmenách nielen na úrovni ministra a dvanásť hodín nato nastal opak, a on ostal len šokovaný, čo premiér urobil…

    To je možné, ale mediálne začal smerom k verejnosti tú nevypočítateľnosť prezentovať Danko tým, že udrel ako blesk z jasného neba. Lebo nič nenasvedčovalo, že by mal urobiť taký závažný krok, ako urobil.

    Ako sa to skončí, padne podľa vás vláda?

    Je to 1:1, stále to neviem vyhodnotiť inak.

    Kto by z predčasných volieb najviac profitoval a koho by najviac poškodili?

    Myslím si, že najviac by profitoval pravdepodobne Kotleba. Neviem, koho by najviac poškodili, či by to bol Danko. Ide o to, ako by mediálne zvládli rozpad koalície. Môže sa to dotknúť aj Smeru. Vzhľadom na to, čo som povedal o nevypočítateľnosti, je tam veľké riziko pre Danka.

    - Reklama -