Koná sa obrovská demonštrácia za jednotu Španielska. V samom srdci Katalánska

    0
    Vlajka Španielského kráľovstva (Autor: internet)

    Mnohí demonštranti nesú španielske aj katalánske vlajky. Atmosféra celej akcie je podľa agentúry AP až slávnostná, nakoľko ľudia radostne vítajú politikov, ktorí na demonštráciu prišli.

    Viacerí zhromaždení skandujú heslá ako “Puigdemont, do väzenia!” Odkazujú tak na Carlesa Puigdemonta, bývalého predsedu katalánskej vlády, ktorého spoločne s katalánskym kabinetom odvolala španielska vláda a od soboty prevzala priamu kontrolu nad Katalánskom.

    Ozývajú sa však aj slogany ako “Nech žije Španielsko”, “Som Španiel” či “Barcelona patrí k Španielsku”.

    Puigdemontovu funkciu dočasne prevzal španielsky premiér Mariano Rajoy, ktorý zároveň ešte v piatok rozpustil katalánsky parlament a oznámil, že 21. decembra sa v tomto regióne budú konať voľby. 

    K takýmto krokom pristúpila španielska vláda po piatkovom vyhlásení nezávislosti Katalánska regionálnym parlamentom, ktorý uznesenie o nezávislosti prijal po tom, ako tento krok podporili obyvatelia v kontroverznom referende z 1. októbra.

    Demonštranti v nedeľu v Barcelone skandovali tiež heslá ako “Áno, budeme voliť!” a nadšene pokrikovali “To je naša polícia!”, keď nad nimi preletel vrtuľník španielskej polície.

    Podobnú demonštráciu za zachovanie jednoty Španielska organizovala SCC po spornom referende už 8. októbra, pričom aj vtedy uvádzala, že sa na nej zišlo viac ako milión ľudí. Polícia naopak účasť odhadla na 350.000 osôb. 

    - Reklama -