Komisárka OSN žiada vzdelávanie sudcov a policajtov ohľadne násilia proti ženám

    0
    Michelle Bacheletová (Autor: TASR)

    Sudcovia, prokurátori a policajti po celom svete potrebujú mať špeciálny kurz, aby vedeli správne zvládnuť prípady násilia proti ženám. V piatok to vyhlásila vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová, ktorú citovala tlačová agentúra DPA.

    “Dnes, v Medzinárodný deň žien, vydávam naliehavú výzvu vládam, zákonodarcom a sudcom po celom svete, aby využili energiu súčasných spoločenských hnutí proti násiliu založenému na pohlaví,” uviedla komisárka a spomenula #MeToo, #Ibelieveher a podobné hnutia.

    Príslušníci polície a predstavitelia súdov musia podstúpiť školenie, ako odstrániť predsudky o pohlaviach, ktoré často stoja v ceste ochrane žien a spravodlivosti pre ne, uviedla vysoká komisárka OSN vo svojom vyhlásení zo Ženevy. Bacheletová apelovala, aby mali ženy väčšiu rolu v navrhovaní zákonov a politík, ktoré ich ovplyvňujú, ale zároveň poukázala na celkový pokrok v právach žien.

    “Len za posledných šesť mesiacov ženy v Etiópii, Tunisku, Kostarike a Spojených štátoch, okrem iných krajín, získali dôležité politické funkcie a otvorene obhajujú posilňovanie postavenia žien v spoločnosti aj rodovú rovnosť,” uviedla Bacheletová vo vyhlásení.

     

    - Reklama -