Komisár pre migráciu skritizoval podmienky pre migrantov. Spplu s europoslancami chcú konať

    0
    Ilustračná fotografia: Európsky parlament (Autor: TASR)

    Viacero europoslancov počas dnešného plenárneho zasadnutia v Štrasburgu označilo situáciu, v ktorej sú migranti na gréckych ostrovoch alebo v Srbsku, za neprijateľnú. Pripomenuli, že z celkovo 160.000 migrantov z Grécka a Talianska určených na relokáciu do ostatných členských štátov EÚ na základe povinných kvót bolo zatiaľ premiestnených len približne šesť percent.

    V pléne europarlamentu k téme vystúpil eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Christos Stylianidis. “Nie sme hrdí na túto veľmi bolestnú situáciu,” vyhlásil. Dodal, že Únia poskytla Grécku dostatok financií na zvládanie podobných nepredvídateľných situácií, ale Atény peniaze nevyužívajú najefektívnejším spôsobom.

    V stredu jeho kolega, eurokomisár pre migráciu Dimitris Avramopulos, navštívil spolu s gréckym ministrom pre migráciu Ioannisom Muzalasom a koordinátorom EÚ pre implementáciu migračnej dohody s Tureckom Maartenom Verweyom utečenecké tábory na gréckom ostrove Lesbos. “Nie je možné, aby boli utečenci ponechaní napospas chladu v čase vrcholiacej zimy a nemali strechu nad hlavou. Riešenie je potrebné nájsť dnes, nie až zajtra alebo na budúci týždeň. EÚ pri hľadaní riešení bude stáť po boku Grécka,” vyhlásil Avramopulos.

    V piatok sa eurokomisár stretne s primátormi piatich gréckych ostrovov – Lesbosu, Samosu, Chiosu, Lerosu a Kosu – v Aténach, kde prerokujú ďalšie kroky v tejto oblasti. V záchytných a registračných zariadeniach na týchto ostrovoch žije takmer 15.700 migrantov.

    Ešte nižším teplotám čelia stovky migrantov v Srbsku, kde sú teploty neraz aj počas dňa hlboko pod bodom mrazu. Zdržiavajú sa v provizórnych prístreškoch, napríklad v opustenom skladisku a železničných vagónoch v centre srbského hlavného mesta Belehrad.


     

    - Reklama -