Komentátor nechápe zákaz reklamy: Rúhanie a urážka náboženstva? V 21. storočí…

    0
    Jiří X. Doležal (Autor: Hans Štembera)

    Ide o zákaz reklamy zo strany českej Rady pre rozhlasové a televízne vysielanie na službu odloženej platby v e-shopoch. V klipe sa totiž objavuje bližšie nešpecifikovaný prorok a texty „v Twistovi spoznáš spásu“ či vyvolávanie Twista a odloženie platby v mene Twista. Ľudia sa začali sťažovať a problém bol na svete.

    „Hoci Arbitrážna komisia uznáva, že motívom zadávateľa pravdepodobne nebola snaha zasiahnuť do náboženského cítenia spotrebiteľov, upozorňuje, že rozhodujúcim prvkom nie je subjektívne vnímanie reklamy zadávateľom či motivácie zadávateľa, ale to, ako reklamu vníma verejnosť,“ poznamenala Arbitrážna komisia rady a reklamu zakázala.

    „A ja sa pýtam – úplne dezorientovane – prečo vlastne. Kristus hlásal lásku, spásu a odpustenie. Skutočne si niektorý kresťan myslí, že to uráža jeho Boha, jeho vieru a tradíciu?“ poznamenal Doležal sa slovami, že nebola preliata krv, len si niekto urobil žart.

    Pôvodný text TU.

    On sám ako budhista toto podľa svojich slov nerieši, keď zazrie Budhu niekde v reklame. „A ako naozaj dôverujúcemu a zásadovému budhistovi je mi úplne jedno, či si z Budhu niekto robí žarty. Je to medzi ním a Budhom. Ja dobre viem, že Budha sa na vtipkára nehnevá, a rozhodne ani mňa, ani Budhu tie reklamy neurážajú,“ povedal Doležal.

    „Prečo má byť kolektívna iracionálnosť viery chápaná vyššie a posvätnejšie ako iné iracionálnosti a kolektívna identita? Je úplne v poriadku, kóšer a prijateľné, keď si niekto strieľa z fanúšika Baníka. Je úplne v poriadku a kóšer, keď si robí niekto žarty z vegána. Hneď ako však hrot vtipu zamieri na ľudí postihnutých kolektívnou náboženskou iracionálnosťou, je zle a spoločnosť sa tvári, akoby náboženstvo bolo nejakým nadradeným, posvätným a osobitnú starostlivosť zasluhujúcim si fenoménom, ktorý má nárok požívať zvýšenú ochranu. Ktorý má nárok nebyť používaný v reklame, nebyť zosmiešňovaný a znižovaný,“ uzavrel so slovami, či prehrešky ako rúhanie nepatria skôr minulosti.

    „Zoberme si napríklad rybárov – skupinu spojenú podobne ako katolíci nejakým spoločným záujmom a spoločným videním sveta. Rybárov sme štandardne zvyknutí nazývať frázou ,tichí blázni'. Je to urážlivé, je to dehonestujúce, a nikomu to neprekáža. Tak prečo majú mať veriaci nejaké nadštandardné výnimky?“ uzavrel otázkou Doležal.

    - Reklama -