Kolumbia: Stovky ľudí protestujú napriek zákazu vychádzania

    0
    Policajti stoja pri protivládnom demonštrantovi, ktorého zasiahol slzotvorný plyn počas potýčok v centre Bogoty 22. novembra 2019. (Autor: TASR)

    Demonštranti spievali národnú hymnu a bolo počuť aj búchanie na hrnce a panvice. Starosta kolumbijského hlavného mesta Bogota Enrique Peňalosa v piatok vydal zákaz vychádzania v celom hlavnom meste Bogota.

    Dôvodom sú potýčky medzi políciou a demonštrantmi, ku ktorým počas protestov došlo. Zákaz vychádzania mal pôvodne platiť len v troch štvrtiach – Bosa, Kennedy a Ciudad Bolívar od 20.00 h miestneho času.

    Od 21.00 h v piatok až do 06.00 h v sobotu však platí v celom meste. Kolumbijský prezident Duque v súvislosti s masovými protestmi proti svojej vláde apeloval v piatok na “celonárodné rozhovory”.

    “Budúci týždeň začnem s celonárodnými rozhovormi s cieľom posilniť súčasnú agendu sociálnej politiky,” vyhlási Duque.

    Jednotná práca so strednodobou a dlhodobou víziou podľa jeho slov umožní odstrániť sociálne rozdiely v spoločnosti, uviedol počas svojho prejavu odvysielaného v televízii. “Priestor pre dialóg existuje,” vyhlásil Duque.

    Rozhovory sa majú konať v regiónoch naprieč všetkými spoločenskými a politickými sektormi. Státisíce ľudí vyšli vo štvrtok do ulíc na 150 miestach krajiny.

    Demonštranti vyjadrovali nesúhlas s údajnými plánmi vlády zvýšiť vek odchodu do dôchodku a znížiť minimálnu mzdu pre mladých ľudí. Takisto žiadajú viac financií na podporu vzdelávania a skoncovanie s korupciou.

    - Reklama -