Kolumbia: Nová gerila volá do zbrane. Oznamujeme, že sa začala druhá Marquetalia, oznámili vo videu

    0
    Kolumbijský prezidentský kandidát Iván Duque z Demokratickej centristickej strany oslavuje víťazstvo v prezidentských voľbách po zverejnení predbežných výsledkov v Bogote (Autor: TASR)

    „Oznamujeme svetu, že sa začala druhá Marquetalia,” vyhlásil Márquez, odetý v poľnej uniforme, vo videu zverejnenom na stránke YouTube.

    Výrazom Marquetalia narážal na vidiecku enklávu, ktorá je považovaná za “rodisko” FARC v 60. rokoch 20. storočia.

    Súčasné miesto pobytu Márqueza – druhého najvyššie postaveného lídra tejto marxistickej povstaleckej armády – už viac než rok nie je známe.

    Iván Márquez a Jesús Santrich oznamujú vznik novej gerily.  Zdroj: YouTube

    Márquez bol hlavným vyjednávačom za FARC v rozhovoroch, ktoré v roku 2016 viedli k dohode s kolumbijskom vládou a následnému ukončeniu takmer pol storočia trvajúceho ozbrojeného konfliktu v tejto juhoamerickej krajine.

    Márquez a jeho povstalecký kolega na úteku Jesús Santrich sa však odvtedy od danej dohody dištancovali. Santrich sa takisto objavil v zmienenom videu.

    Predmetná mierová dohoda dosiahnutá s podporou OSN ukončila povstanie FARC a zmenila ich na politickú stranu s názvom Spoločné revolučné alternatívne sily, ktorá používa rovnaký akronym FARC. Hoci dohoda neukončila násilie v krajine – iní ľavicoví vzbúrenci, pravicové polovojenské organizácie a drogové pašerácke skupiny stále vedú boje –, pomohla ho aspoň znížiť.

    Kolumbijský konzervatívny prezident Iván Duque bol zvolený vlani aj vďaka sľubu, že túto dohodu modifikuje; považuje ju totiž za príliš zhovievavú voči bývalým bojovníkom vinným zo závažných zločinov.

    Politická strana FARC medzitým odsúdila odklady implementácie dohody, ako aj nedostatok právnych záruk a bezpečnosti pre svojich členov.

    Strana poukazuje tiež na skutočnosť, že od podpísania dohody bolo “zavraždených” 140 bývalých geríl a 31 ich rodinných príslušníkov.

    - Reklama -