Kollárovci navrhujú obmedziť príliv lacnej pracovnej sily z tretích krajín

    0
    Poslanci hnutia Sme rodina (zprava) Boris Kollár, Peter Pčolinský a Milan Krajniak počas tlačovky k návrhu rušenia DPH pri exekučných konaniach (Autor: df)

    Podľa hnutia počet cudzincov zo štátov mimo Európskej únie (EÚ) pracujúcich na Slovensku raketovo stúpa. Zvyšuje sa najmä počet Srbov či Ukrajincov. “Príliv lacnej pracovnej sily z krajín mimo EÚ sa začal výrazne zväčšovať po podpise investičnej zmluvy s Jaguárom, v ktorej sa vláda zaviazala urýchliť udeľovanie povolení na pobyt pre občanov zo štátov mimo EÚ,” tvrdia poslanci.

    Preto hnutie navrhuje zaviesť maximálnu 20-% hranicu počtu zahraničných pracovníkov, ktorí môžu byť zamestnávaní u zamestnávateľa prostredníctvom agentúr dočasného zamestnávania alebo inými

    zamestnávateľmi. “Vláda by mala okamžite obmedziť udeľovanie pracovných povolení pre ľudí z krajín, ktoré nie sú členmi EÚ, tak ako to robilo Rakúsko a Nemecká spolková republika, ktoré roky svoj pracovný trh ochraňovali aj pred občanmi Slovenskej republiky,” dodali poslanci.

    V stredu o 11. hodine plénum definitívne rozhodne aj o zvýšení príplatkov za prácu či zavedení 13. a 14. platu, ktoré majú byť postupne oslobodené od daní a odvodov. 

    - Reklama -