Kollárovci ju spochybňujú, progresívcov presvedčila: Takto na novú šéfku EK reagujú naši politici

    0
    Nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová (Autor: TASR)

    SNS rešpektuje jej zvolenie bez emócií. “Čas ukáže, či ju prezident Trump alebo Putin budú brať ako partnerku na politiku,” povedala pre TASR hovorkyňa strany Zuzana Škopcová.

    “Nebola pre PS ideálny kandidát, ale svojím programom nás presvedčila, že má šancu posunúť EÚ vpred,” skonštatoval europoslanec a podpredseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.

    Poznamenal, že Leyenová si osvojila kľúčové progresívne priority, ako prechod na zelenú ekonomiku, posilnenie právneho štátu či prehĺbenie demokracie na európskej úrovni.

    “Vyslala jasný signál, že sa nebude spoliehať na podporu krajnej pravice,” dodal s tým, že aj preto jej dali hlas.

    Podotkol, že strana zostala sklamaná z netransparentného spôsobu výberu Leyenovej aj z toho, že krajiny strednej a východnej Európy neobsadia žiaden post vo vedení EÚ.

    Za kľúčové považuje, aby EK pod novým vedením ukázala, že bude pracovať pre všetkých európskych občanov.

    Europoslanec za hnutie OĽaNO Peter Pollák verí, že Leyenová dodrží svoje slovo a čoskoro urobí reálne kroky v duchu opatrení, ktoré osobne prezentovala.

    “Silnejšia, jednotnejšia, reformovaná Európa, NATO ako kľúčový partner a k tomu aktívny prístup k vlastnej európskej obrane, aj to sú hodnoty prvej ženy na poste predsedníčky Európskej komisie, s ktorými naše hnutie vstúpilo do eurovolebnej kampane. Európa potrebuje byť jednotná, nemá zmysel sa trieštiť, nahrávame tak extrémistom a radikálom,” uviedol Pollák.

    Strana Most-Híd tvrdí, že v záujme Únie je, aby nová šéfka dokázala presadiť svoj program. “Priebeh rokovaní a tesný výsledok hlasovania hovoria o tom, že novozvolená šéfka komisie má pred sebou neľahké obdobie,” myslí si Most-Híd.

    Hnutie Sme rodina vo svojom stanovisku konštatuje, že nemajú dôvod vnímať voľbu der Leyenovej ako pozitívnu a považujú ju za osobnú voľbu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

    “Obávame sa, že nebude mat dostatok autority a politickej podpory na presadenie svojich predvolebných programových vyhlásení,” uvádza sa v stanovisku hnutia.

    Leyenovej mandát považuje Sme rodina za slabý, čo je podľa nich komplikácia pri prípadných rokovaniach s “globálnymi hráčmi” ako Trump či Putin.

    “Zaráža nás, že pani Leyenová bola vybraná ako kandidátka na jeden z najvyšších postov EÚ a nemá žiadnu skúsenosť s politikou EÚ,” uvádza Sme rodina.

    Nemecká politička Ursula von der Leyenová (60) sa od 1. novembra stane prvou ženou na čele Európskej komisie, kde vystrieda Jeana-Clauda Junckera.

    V utorňajšej tajnej voľbe o tom rozhodli poslanci Európskeho parlamentu. Za von der Leyenovú hlasovalo 383 poslancov, proti sa ich vyslovilo 327 a 22 sa zdržalo hlasovania. Požadované minimum bolo 374 hlasov, nová šéfka EK tak prešla iba o deväť hlasov.

    - Reklama -