Kollárovci a Matovič vo vojne. Debilkovia, skunk smradľavý, Kotlebova družobná strana, lietalo medzi nimi. Pre PL však povedali oveľa viac

    0
    Igor Matovič a Peter Pčolinský (Autor: TASR)

    Rokovacia sála sa pre opozičníkov Petra Pčolinského a Igora Matoviča zmenila na „vojnovú zónu“. Predstavitelia strán, ktorí by zrejme mali ťahať za jeden koniec, sa zmenili na protivníkov. „Myslím, že zaviedol nové móresy, lebo politiku už nejaký ten čas pozorujem a takéto vyhranené spôsoby v parlamente ešte neboli,“ zhodnotil Pčolinský pre PL.sk politickú kultúru svojho kolegu.

    Front zvaný parlament

    „Všetci budeme potrestaný za to, že Igor Matovič sa nevie zmestiť do kože,“ pustil sa počas parlamentnej schôdze Pčolinský do šéfa Obyčajných ľudí. Tomu sa nepáči, že pre previnenie jednotlivca (Matoviča) si to vďaka zmene rokovacieho poriadku odskáče celé poslanecké osadenstvo. „Je to jeho štýl politiky, vybral si takúto cestu a je to jeho rozhodnutie. Potom nech sa pán Matovič za klub OĽaNO ale nečuduje, že si svojím správaním voči sebe všetkých poštval. Dokonca aj z OĽaNo a SaS. Verejne vám to, samozrejme, nepovedia, no povedia vám to v súkromnom rozhovore,“ kritizoval Matovičove parlamentné spôsoby kollárovec.

    „Igor, ty si vo svojom vystúpení povedal, že Andrej Danko je skunk, ktorý príde, zasmradí a odíde. Ty si dnes urobil presne to isté, až na to, že si neodišiel,“ pustil sa do Matoviča. Ten začal poslancovi zo Sme rodina oponovať zo svojej poslaneckej stoličky, na čo ich prerušila podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová, ktorá schôdzu viedla. Upozornila dvojicu opozičníkov, že nejde o ich osobnú „diskusiu“. „Prečo ideš preč? Prosím? Čo si povedal?“ rozčúlil sa Pčolinský potom, ako ho líder obyčajných otituloval slovom debil. Pčolinského sa neskôr zastal aj jeho stranícky šéf Boris Kollár, ktorý pozdravil Matoviča so slovami: “Pre debila každý debil.”

    Čo teda za celým „sporom“ stálo a ako sa skončil? PL.sk sa spýtali samotných zúčastnených.

    Bez servítky

    „Ono to nie je spor. My skrátka hodnotíme návrhy zákonov na dobré a zlé, a nie koaličné a opozičné a to isté platí aj v hodnotení poslancov. Keď sa nám niečo nepáči na koaličných, tak to povieme, a to isté platí aj o opozičných. Skrátka si pred ústa nedávame žiadne servítky,“ priblížil pozadie konfliktu Pčolinský.

    A ako sa na kollárovca po celom incidente pozerá samotný Matovič? „Tohto človeka som si vymazal zo svojho objektívu. Myslel som si o ňom hocičo a mal o ňom hocijaké informácie, ale stále som si myslel, že niečo z neho niekedy bude. Teraz som nad ním zlomil palicu. Je to pre mňa nula pohybujúca sa po parlamente, ktorú nebudem ani vidieť,“ pustil sa do kolegu Matovič.

    Matovič: Zabraňujú vzniku serióznej alternatívy

    Vo väčšine prípadov to v parlamente iskrí najmä medzi poslancami z koaličného a opozičného tábora. Teraz to však bolo inak. Môžu podobné konflikty naštrbiť či oslabiť spoluprácu opozičných strán? „Sme rodina som nikdy nebral ako opozíciu. Je to družobná strana Kotlebu a podľa mňa nabudúce už v parlamente nebudú. Včera bol zverejnený prieskum, v ktorom majú 3,5 percenta, teda polovičku toho, čo mali vo voľbách. Preto si myslím, že sa snažia do niekoho buchnúť, len aby si získali pozornosť. Je to trápne a prízemné a ja s nimi do žiadnej spolupráce nepočítam. Ľudia vo voľbách budú vedieť, že kto volí takýchto debilkov, volí rovno aj Fica, lebo zabraňujú vzniku normálnej a serióznej alternatívy,“ vysvetľuje líder Obyčajných svoj aktuálny vzťah k Sme rodina.

    „Ak sa bavíme o určitom oslabení opozície, my to vnímame skôr takto. Sú tu štandardné a dve, v úvodzovkách, neštandardné strany, ktoré všetci radi nálepkujú. No je to úplne normálna vec. Každý má svoju agendu či politiku a nejaká spolupráca tu funguje, no funguje len pri hlasovaniach,“ vyjadril sa k téme Pčolinský.

    „Debil“ v parlamente

    Čo hovorí Pčolinský na to, akým slovíčkom ho počastoval kolega poslanec? „To, že mi nadal do debilov? Čo vám poviem, to je celý Matovič. Neurážam sa a ani nič podobné, a dá sa povedať, že to beriem športovo, no ale zase odtiaľ potiaľ…“ povedal poslanec.

    Samotný líder Obyčajných ľudí sa vyjadril podstatne ostrejšie. „Situácie a aj ľudí vždy nazývam pravými menami. Jeho správanie presne sedí vnímaniu a popisu toho, ako si predstavujem debila. Myslím, že bolo namieste, keď som mu to aj trikrát povedal,“ dodáva politik.

    - Reklama -