Kollár má jediný pravdu, hodnotí Oskar Dobrovodský, ktorého stále trápia problémy s neprispôsobivými v Malackách. A dodáva: Kaliňák mi klamal do očí

    0
    Oskar Dobrovodský (Autor: TASR)

    Čo je nové vo vašom susedskom spore s neprispôsobivými susedmi, Rómami?

    Nič, všetko je rovnaké. Pred pár dňami, 10. septembra, mala byť kolaudácia kontajnerových bytov pre časť z nich, ale nekonala sa.

    Prečo?

    Vraj to ešte nie je dokončené.

    Hovoríte, že tam mala smerovať časť zo susedov. Koľkí z nich mali nájsť nové bývanie?

    Bolo to určené pre 16 až 18 ľudí, presne neviem. Ale malo ísť o tých lepších z nich, ktorí aj chodia do práce.

    Situácia je teda stále rovnaká, bez zmien?

    Nové je to, že susedom postavili plot, majú teraz menší výbeh, ale ako keby sa to len zhoršilo. Aj teraz tu je 40 – 50 ľudí, potrebu vykonávajú priamo vo dvore, je tu neskutočný smrad. Chcem sa s tým obrátiť na Európsky súdny dvor, situácia je neúnosná, stále sa tu pália gumy, čo je všade zakázané. V centre Malaciek mestskí policajti pokutujú aj zahodenie ohorku z cigarety, s čím, samozrejme, súhlasím, tu ale kopy ´bordelu´ nikomu neprekážajú.

    V minulosti ste spomínali, že ste sa obrátili s prosbou o pomoc aj na ministerstvo vnútra, na ministra Kaliňáka. Ani z tejto strany neprišla pomoc?

    Kaliňák mal hlavne dávno odstúpiť, nejde ani tak o Bašternáka či iné kauzy. Ten človek jednoducho klame. Zistil som to, ako som sa začal zaujímať o politiku. Raz bol so mnou v jednej debate, po jej skončení som sa ho pýtal na jedného zamestnanca ministerstva, ktorý tiež spomalil sťahovanie Rómov z môjho susedstva niekam za Malacky. Tvrdil mi, že takého človeka nepozná, že na ministerstve pracuje plno ľudí a nemôže poznať všetkých. O týždeň ho videla moja priateľka, ako má tlačovku práve s dotyčným podriadeným. Spomínam si, keď som žil pred rokmi v Nemecku. Odstúpil tam vtedy minister, mal nejaký korupčný tieň. O pár týždňov sa ukázalo, že dotyčný nič nespravil, dodržiaval zákon. Pýtal som sa nemeckých kolegov, prečo odstúpil. Oni na mňa nechápavo pozerali, “no veď preto, aby nebola pošpinená jeho strana”. U nás je všetko každému jedno, každý sa drží koryta ako kliešť.

    Sledujete aj kauzu Bašternák?
    Samozrejme. Mal by odstúpiť, ale nielen pre ňu.

    Ste v Kollárovej strane Sme rodina. Ako s nimi spolupracujete?

    Boris Kollár je konečne človek, ktorému verím a máme rovnaké názory. Veľmi sa s nimi nestretávam, naposledy sme sa videli v júni na sneme.

    Súhlasíte teda s jeho názormi?

    Samozrejme. Aj ja som za to, aby sme ostali v Únii, ale aby sa tu dodržiavali zákony pre všetkých rovnako. V takom susednom Rakúsku by bolo nemožné, aby niekto na dedine smradil, pálil gumu, to by si nikto nedovolil. Rozumiem si s ním, rovnako aj s pánom Krajniakom. Sledujem, že nielen rozprávajú, ale aj pracujú. Mám na mysli ich návrhy zákonov práve k neprispôsobivým.

    - Reklama -