Kollár: Je mi smutno na duši, keď vidím padať symbol kresťanstva

    0
    Na kombosnímke Borsis Kollár a padajúci sanktusník - štíhla vežička nad presbytériom kostola na hrebeni strechy hlavnej chrámovej lode počas požiaru Katedrály Notre Dame 15. apríla 2019 v Paríži. (Autor: TASR)

    Nad požiarom parížskej katedrály Notre-Dame vyjadrili ľútosť viacerí slovenskí politici.

    Predseda Mosta-Híd Béla Bugár na sociálnej sieti uviedol, že škody na kultúrnom dedičstve sa nedajú vrátiť späť a každým takýmto prípadom sa stráca kus histórie ľudstva. 


    Strana SaS pondelkovú (15. 4.) udalosť označila ako veľmi smutné chvíle pre európsku kultúru.

    “Súcitíme s Parížanmi, súcitíme s francúzskym ľudom. Tešíme sa na deň, keď sa katedrála uvedie do pôvodného stavu,” vyhlásila SaS.

    Natália Milanová z OĽaNO skonštatovala, že v Paríži mali aj vďaka nesmiernej odvahe a nasadeniu hasičov šťastie.

    “Katedrála Notre-Dame nespadla. Francúzsky prezident Emanuel Macron vyhlásil, že oddnes začínajú Chrám Matky Božej obnovovať. Dvaja francúzski podnikatelia bez zaváhania prispejú po 100 a 200 miliónov eur. Trochu sa obávam, že Notre-Dame bude opravená skôr ako naša Krásna Hôrka, ktorá vyhorela pred siedmimi rokmi,” uviedla. Aj tu sa podľa nej ukazuje rozdiel v prístupe k pamiatkam a symbolom kultúry.

    Tisíce ľudí sa podľa europoslanca Ivana Štefanca (KDH) v Paríži aj v celej Európe modlili za záchranu katedrály Notre-Dame a aj za životy hasičov, ktorí zachránili neoceniteľné poklady “našej spoločnej histórie”. “V úvode Veľkého týždňa to vnímam ako dôkaz, že jednota kresťanov vo viere je jedným z najväčších darov, aké sme dostali. Uchovávajme si ju,” napísal. Boris Kollár zo Sme rodina v pondelok večer na sociálnej sieti uviedol, že mu je smutno na duši, keď vidí padať symbol kresťanstva.

     

    Rozsiahly požiar, ktorý Chrám Matky Božej zachvátil v pondelok večer, sa hasičom podarilo v utorok úplne uhasiť. Zhorela však drevená strecha katedrály a drevená vežička – sanktusník – z 19. storočia.

    - Reklama -