Kollár: Aj keď to znie z mojich úst zvláštne, som ochotný chrániť rodinu. U nás cesta cez LGBTI nevedie. Toto som vyčítal aj pánovi prezidentovi

    0
    Boris Kollár počas tlačovej konferencie (Autor: TA3)
    Hnutie Sme rodina podporuje pravicové riešenia, ale snaží sa presadzovať opatrenia pre ľudí, aby sa im žilo lepšie. „Neprišiel som, aby som bol ministrom, ale aby som pomohol čo najviac ľuďom,“ poznamenal líder hnutia Boris Kollár v diskusnej relácii V politike, pričom vraj dnes už ako strana záujem o ministerstvá majú. Pre začínajúcu stranu je podľa neho dobré byť v opozícii, kde môže nabrať skúsenosti a uchopiť veci zo širšieho uhla. 
     
     
    Osobne vidí Kollár svoje miesto v parlamente, nie v exekutíve, chce viesť poslanecký klub a dohliadať na presadzovanie návrhov strany. „My na klube preberáme všetky sféry, to znamená, že u mňa sa to ako do takej strechy zbieha a rozhodujeme sa, čo ďalej,“ priblížil.

    Sadne si za stôl s ĽSNS aj so Smerom

    Za svoju úlohu považuje dostať stranu opäť do parlamentu a vyrokovať koaličné rozhovory o zostavení vlády. Podľa Kollára sa môže dovtedy veľmi veľa zmeniť. „Sú tu dve nové politické strany, ktoré prichádzajú a môžu skutočne zarezonovať, a tá scéna môže byť úplne iná,“ upozornil. 
     
    Kvôli presadeniu sociálnych opatrení svojho hnutia je ochotný sadnúť si za stôl aj s kotlebovcami či Smerom-SD. „Pôjdem s kýmkoľvek. Budem sedieť aj s Kotlebom, aj s niekým zo Smeru, so Sulíkom, s Matovičom, s každým,“ povedal poslanec v diskusnej relácii TA3 V politike. Do vlády by išiel s každým, kto podporí podstatné časti sociálneho balíka Sme rodina, hoci sú mu bližšie strany SaS a OĽaNO. 
     
    „Hrany sa obrúsili, Igor pochopil, že nie sme strana, ktorá je biznisová. Pochopil tieto veci, takže to som veľmi rád,“ konštatoval Kollár s tým, že sú odsúdení na spoluprácu, čo je podľa neho vidieť aj na spoločnom postupe pri odvolávaní ministrov či schvaľovaní pozmeňovacích návrhov zákonov. 
     
     
    Na otázku, či bude Sme rodina vytvárať podobný tieňový kabinet ako OĽaNO, povedal, že zatiaľ nie. Redaktor sa ho v tejto súvislosti opýtal, či by si napríklad vedel predstaviť  Gábora Grendela na poste ministra vnútra. Kollár to komentoval tým, že si poslanca za OĽaNO-NOVA veľmi váži, ale na tento post vidí viac vhodnejších kandidátov. V ich strane je to menovite Milan Krajniak.
     
     
    „Aj keď to znie z mojich úst zvláštne, som ochotný chrániť rodiny. U nás príliš cesta nevedie cez to LGBTI. Toto som vyčítal aj pánovi prezidentovi, keď som s ním naposledy hovoril,“ uviedol. K hodnotovým nezhodám s jednotlivými stranami podotkol: „Keby som mal ten istý názor ako Richard Sulík, tak som predsa v SaS-ke, nie? Keby som vítal imigrantov, tak možno by som bol v Moste-Híd.“ 
    Podľa Kollára je to najmä otázka rokovaní, ale radšej ostane v opozícii, ako by sa mal zapredať. Poukázal na to, že Sulíkovi ľudia vyčítali, že pre porazenie Fica výrazne zľavil zo svojho programu. Túto chybu Kollár nechce urobiť. „Dôvera sa buduje veľmi ťažko a dlhodobo a u nás vidia ľudia, že keď raz niečo poviem, nech je to čokoľvek, tak to dodržím,“ tvrdí. 

    Ani pravica, ani ľavica

    Šéf Sme rodina nevníma toto hnutie ani ako pravicové, ani ako ľavicové. Súhlasí so zvyšovaním platov zamestnancom, ale nepozdáva sa mu „škrtenie“ podnikateľov. Podľa jeho slov „to musí ísť ruka v ruke“. Zdôrazňuje sociálne témy, potrebu pomoci slabším, čiže dôchodcom a matkám. Štát podľa neho musí riešiť, aby títo ľudia nežili na hranici chudoby. Ľudia podľa Kollára necítia, že je na Slovensku vyššia životná úroveň. 
     
    HZDS a Smer nazval stranami pre horných desaťtisíc, oligarchov, kamarátov a sponzorov. „Potom tu máme typ, ako bol Mikloš a SDKÚ, prípadne Richard Sulík, to je pre tých päťstotisíc, ktorí sú šikovní. To sú podnikatelia, ktorí si principiálne vedia pomôcť aj sami. Lenže tu žije ešte ďalších päť miliónov ľudí, ktorí si veľakrát nevedia sami pomôcť,“ dodal šéf Sme rodina, pričom spomenul, že motorom ekonomiky sú drobní živnostníci a podniky. 
     

    Všade dávajú z HDP na platy viac, stačí nekryť zlodejov

    Kollár upozornil, že v programe Sme rodina majú prerozdelenie HDP, pričom všade v Európe dávajú okolo 50 percent z HDP na platy a u nás je to len 39 percent. Ak by sme boli na európskej úrovni, každý by mohol mať o 250 eur viac, lebo ekonomika na to má. „Chorváti dávajú 47 percent z HDP na platy a ja sa pýtam, prečo to nie je u nás,“ prízvukoval. 
     
    Na zrušenie doplatkov za lieky pre dôchodcov Kollár odporučil štátu neuzatvárať nevýhodné zmluvy ako s advokátom Bžánom. „Správajte sa zodpovedne a nešafárte s našimi zdrojmi,“ odkázal líder hnutia Sme rodina. Spýtal sa tiež, prečo štát každoročne dotuje sto miliónmi eur Hornonitrianske bane a fosílne palivá spôsobujúce veľký nárast chorôb v regióne. 
     
    Radil aj zavrieť daňových podvodníkov a poukázal na to, že na DPH sa na Slovensku nevyberie dve a pol miliardy eur. „To znamená, že to je každý rok ukradnuté,“ upozornil. „To sú tí ,naši ľudia', ktorí sú potom takto kŕmení, chránení ako nejaká chránená zver. Tak potom sa nedivte, že ľudia sú nešťastní, decimovaní a že na nich nie je,“ dôvodil poslanec.

    Odmieta silné jadro Únie

    Je rád, že Slovensko je v Európskej únii, Schengene aj NATO, no odmieta silné jadro či myšlienku Spojených štátov európskych. Je proti odovzdávaniu ďalších kompetencií do Bruselu. „Sme silní patrioti a vlastenci. Odmietam také veci ako jadro či federalizáciu,“ vyhlásil Kollár. 
     
    Nepozdáva sa mu ani to, že by strana Smer-SD ovládla celý Ústavný súd SR. „Do ústavného súdu by nemala vstupovať politika,“ vyhlásil. Je za zmeny v súvislosti s týmto súdom, ktoré by sa mali pripraviť. „Súhlasím s ministerkou Žitňanskou, musíme to zmeniť,“ poznamenal.
     
    Autor: rp, TASR
     
    - Reklama -