Koľko minul prezident na zahraničné cesty minulý rok? Z tej sumičky padnete na zadok…

    0
    Prezident Kiska (Autor: prezident.sk)

    Rozpočet Kancelárie prezidenta Slovenskej republiky na rok 2016 zahŕňal v prvom rade výdavky a to až 4 004 472 eur. Z toho bolo skoro milión a pol na mzdy a platy a vyše 1,8 milióna eur na nákup tovarov a služieb a bežných platieb.

    Z voľne dostupných dokumentov zverejnených na stránke Kancelárie prezidenta SR podľa zákona 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám vyskakujú zaujímavé finančné sumy na zahraničné cesty prezidenta za minulý rok.

    Posledná zverejnená faktúra je z 22. 11. 2016 a týka sa ubytovania prezidenta a jeho delegácie v New Yorku za sumu 28- tisíc eur. Andrej Kiska sa v utorok 20. 9. zúčastnil Valného zhromaždenia OSN v New Yorku, kde sa v príhovore venoval hlavne utečencom, solidarite voči nim, nárastu extrémizmu, ale aj téme Ukrajina.

    Keď prezident v apríli minulý rok tiež letel do New Yorku, kde podpísal Parížsku klimatickú dohodu, tak letenku mu zaobstarala cestovná agentúra TUCAN, s. r. o, ktorej Kancelária prezidenta zaplatila vyše 15-tisíc eur.

    Na konci septembra sa Kiska stretol v Taliansku s prezidentom Talianska, pričom jeho ubytovanie na jednu noc stálo 2951,72 eur. Počas summitu NATO v susednom Poľsku stálo ubytovanie vyše sedemtisíc eur. Za stretnutie s kráľom Filipom a pracovnú cestu v Bruseli sa zaplatilo vyše tritisíc euro.

    Najviac peňazí však stála návšteva prezidenta SR Letných olympijských hier v Riu de Janerio v auguste. Iba samotné ubytovanie na mieste stálo vyše 16-tisíc eur. Letenky do Ria a z Ria zabezpečovala rovnako agentúra TUCAN, s. r. o, pričom tam stáli letenky 19-tisíc a naspäť do Viedne 11 670 eur.

    Okrem zahraničných ciest však náš prezident cestuje aj po Slovensku – 9. septembra navštívil Lučenec pri príležitosti Dňa holokaustu, kde odhalil pamätník od výtvarníka Petra Kalamusa. Keďže Lučenec je okolo 250 km od Bratislavy, rozhodla sa delegácia prenocovať vo štvorhviezdičkovom rezorte Miraj Resort v Lučenci, ktorý si fakturoval 521 eur za ubytovanie.

    Tento rok je rozpočet pre Kanceláriu prezidenta SR okolo šesť miliónov eur. A aby sa prezident na svojich tohtoročných cestách nenudil, okrem iného si objednal aj ročné predplatné The Economist cez Slovenskú poštu za 1 326 eur.

    Autor: Oš

    - Reklama -