Koľko imigrantov je nezamestnaných? Veľa. Čo s tým? To uvádza správa svetovej organizácie, ktorá mnohých nepoteší

    0
    Utečenci vo Švédsku (Autor: SITA)

    V stredu publikovaná správa MMF uvádza, že „narastajúca migrácia môže v budúcnosti spôsobiť vyššiu nezamestnanosť“. Na základe predchádzajúcich skúseností s tempom integrácie cudzincov do švédskej spoločnosti sa vraj dá predpokladať, že v roku 2020 vzrastie nezamestnanosť na 8,5 percenta. Podľa aktuálnych údajov švédskeho úradu práce je dnes bez práce 21,8 percenta zamestnancov narodených mimo Švédska. To je takmer trojnásobok nezamestnanosti rodených Švédov, ktorá predstavuje 7,8 percenta. Medzinárodný menový fond navyše vyjadril znepokojenie nad dĺžkou obdobia, počas ktorého sa prisťahovalci asimilujú do väčšinovej spoločnosti.

    Po piatich rokoch života vo Švédsku má prácu len 48 percent prisťahovalcov a po desiatich rokoch je to len 60 percent. Alarmujúce je podľa MMF tiež zistenie, že medzi švédskymi prisťahovalcami rastie podiel tých, ktorí majú nízke vzdelanie. Pri porovnaní rokov 2005 a 2014 sa ich zastúpenie zvýšilo zo sedemnástich na dvadsaťosem percent. Na druhej strane, bankový gigant Nordea nachádza na masívnom príchode prisťahovalcov aj jasné pozitíva. Podľa jeho výpočtov by sa totiž mohlo zvýšiť HDP krajiny o pol percenta oproti tomu, ako sa pôvodne predpokladalo. Predovšetkým preto, že sa vďaka novoprijatým podarí vyplniť dopyt na pracovnom trhu.

    „Migrácia je dôležitá pre udržanie rastu počtu obyvateľov v produktívnom veku, ktorý by bez príchodu prisťahovalcov klesol o tri percentá v roku 2030 a o dvanásť percent v roku 2060,“ súhlasia autori správy vypracovanej v rámci MMF s prognózami, ktoré už predtým zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat. Podľa štúdie MMF je potrebné, aby sa v krajine s rýchlo starnúcou populáciou prijali opatrenia, ktoré by urýchlili udeľovanie povolení na pobyt a umožnili efektívne využívať vzdelávací systém. V neposlednom rade by mali byť tieto opatrenia vyvíjané s ohľadom na rastúce počty utečencov. Riešením by podľa expertov z MMF mohlo byť aj prijatie zákonov, ktoré by uľahčovali zamestnávanie ľudí s nízkou kvalifikáciou.

    „Takýmto spôsobom by došlo k odstráneniu bariér na pracovnom trhu, ktoré súvisia s vysokými mzdami v krajine,“ píše sa v správe MMF. Ako pripomína internetový server The Local, socialistický premiér Švédska Stefan Löfven nedávno vyhlásil, že chce dosiahnuť, aby malo Švédsko do roku 2020 najnižšiu nezamestnanosť v rámci Európskej únie. Ministerka financií Magdalena Anderssonová však v novembrovom rozhovore pre denník Svenska Dagbladet poznamenala, že premiérov sľub nebude také ľahké splniť. Predovšetkým z toho dôvodu, že do Švédska dorazilo tento rok takmer 200 000 utečencov. Vláda aj preto pred niekoľkými dňami oznámila, že krajina prestane dočasne prijímať ďalších utečencov.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -