Koľko dávajú na zbrojenie USA, Rusko alebo napríklad Francúzsko? Stojí za videnie

    0
    Vojaci NATO (Autor: www.nato.int)

    Prvýkrát od roku 1998, keď bolo Rusko ešte stále v marazme 90. rokov, klesli jeho výdavky na zbrojenie. A nejde pritom o nejakú zanedbateľnú sumu, výdavky klesli o celú pätinu. Titul najväčšieho zbrojára v Európe tak prevzalo Francúzsko. Čísla pochádzajú z výskumu think tanku SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute – Štokholmský medzinárodný inštitút pre výskum mieru).

    „Podľa plánov vlády majú výdavky zostať rovnaké alebo dokonca klesať, keď započítame infláciu,“ hovorí Siemon Wezeman z tohto inštitútu. Podľa neho budú ako prvé klesať nákupy a počet vykonaných operácií, pretože tie sa najľahšie rušia. Rusko vraj stále zakladá svoju politiku na vojenskej sile, čo dokazujú operácie v Sýrii alebo demonštrácia sily flotily v Atlantiku. Wezeman si však myslí, že práve tieto operácie Moskva obmedzí.

     

     

    Zdroj: Twitter, RFE/RL

    Ruské financie sú podľa agentúry Reuters stále nestabilné. Zvýšenie ceny ropy Rusku pomohlo, ale jeho rast je stále pod úrovňou, ktorú vláda stanovila ako cieľovú. Avšak ruská ekonomika sa už tejto situácii prispôsobila a rozpočet na rok 2018 bude pravdepodobne len v malom deficite alebo dokonca prebytku. Aj Vladimir Putin sa údajne vyjadril, že treba investovať do zdravotníctva a vzdelania, aby sa zdvihla životná úroveň. Iní vládni predstavitelia volali po znížení výdavkov na zbrojenie, aby to bolo možné dosiahnuť. Kremeľ vydal vyhlásenie, že v priebehu piatich rokov stiahne zbrojné výdavky na 3 % hrubého domáceho produktu.

    Najväčším zbrojárom naďalej zostávajú Spojené štáty Donalda Trumpa, ktorých výdavky v tejto oblasti tvoria 35 % všetkých svetových výdavkov na zbrane a vojakov. V rokoch 2016 a 2017 zostávali tieto výdavky rovnaké, ale tento rok očakáva Reuters zvýšenie. A objem výdavkov na zbrojenie rastie aj v Číne. Zatiaľ čo v roku 2008 tvorili 5,8 % tých svetových, dnes je to viac ako dvojnásobok, celých 13 %.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -