Kočnera a Ruska prepustili. Za falšovanie zmeniek budú stíhaní na slobode

    0
    Marián Kočner a Pavol Rusko (vpravo) (Autor: TASR)

    “Súd neuznal dôvody na vzatie do väzby, prepustil oboch zadržaných zo zadržania s tým, že v najbližších dňoch bude rozhodovať Najvyšší súd SR, termín je 28. júna o 14.00 h,” informoval právny zástupca Ruska Marek Para. Ďalšie stanovisko poskytnú až po rozhodnutí.

    Ani jeden z obvinených sa k sobotnému rozhodnutiu súdu nevyjadril. Sťažnosť voči nemu podal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

    “Sudca ŠTS skonštatoval existenciu dôvodného podozrenia spáchania trestnej činnosti oboma obvinenými, ale nezistil žiadne konkrétne skutočnosti odôvodňujúce útekovú, kolúznu, ako aj preventívnu väzbu u oboch obvinených,” potvrdila pre TASR hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

    Sudca ŠTS v sobotu o tomto prípade rozhodoval od 14.00 h, kedy obidvoch obvinených priniesla polícia v putách.

    Obvinenia boli voči podnikateľovi Kočnerovi a bývalému riaditeľovi TV Markíza a exministrovi hospodárstva Ruskovi vznesené v prípade falšovania televíznych zmeniek v hodnote 70 miliónov eur.

    Národná kriminálna agentúra zadržala Kočnera v stredu (20.6.). Vo štvrtok ráno prišiel na policajné prezídium Rusko. Po výsluchu opustil policajnú budovu, neskôr ho polícia zadržala. Obvinení absolvovali vo štvrtok výsluch pred vyšetrovateľom.

    Ako to bolo so zmenkami

    Obvinenie Kočnera v zmenkovej kauze potvrdil v stredu Úrad špeciálnej prokuratúry. Bývalý riaditeľ televízie Markíza mal v roku 2000 podpísať spolu štyri zmenky, pričom dve vystavil na Mariana Kočnera a dve na Štefana Ágha. Pre tieto zmenky teraz na súdoch prebiehajú tri súdne pojednávania, v ktorých Kočnerova spoločnosť žiada od Pavla Ruska a Markízy – Slovakia spolu viac ako 42 miliónov eur.

    Podľa informácií medializovaných v máji Marian Kočner zobral zo súdu zmenky, odôvodnil to tým, že ich chce expertízne preskúmať. Pojednávanie v zmenkovom spore, ktoré sa malo uskutočniť v stredu, bolo zrušené, a to z dôvodu vykonávania ďalších procesných úkonov vzhľadom na účelnosť konania.

    Televízia podala trestné oznámenie na Mariana Kočnera a Pavla Ruska za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti. Prípadom sa zaoberá NAKA. Vysielateľ tiež požiadal Finančné riaditeľstvo SR o preverenie, či si spoločnosti spojené s Kočnerom riadne splnili daňové povinnosti.

    - Reklama -