Koalícia prekročila rubikon. Varuje Galko a prstom ukazuje na Žitňanskú

    0
    Ľubomír Galko (SaS) (Autor: sita)

    Ľubomír Galko vo svojom texte upozorňuje, že koaličná väčšina opozícii úspešne bráni vo zvolaní schôdze namierenej na odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Poznamenáva tiež, že hneď v úvode jesennej parlamentnej sezóny zmietli zo stola procedurálny návrh, ktorý mal pokus o Kaliňákovo odvolávanie urýchliť. To je stále naplánované na koniec septembra.

    „Odkladanie parlamentnej schôdze o vyslovení nedôvery ministrovi Kaliňákovi a premiérovi Ficovi je výsledkom paniky v koaličných radoch, podľa ktorých sa nepekná realita vymaže tým, že sa občanom zapchajú oči a uši. Bašternákovci chcú jednoducho túto tému prekryť a odkloniť od nej pozornosť,“ vysvetľuje Galko.

    Podčiarkuje, že koaličná vláda svojím správaním prekročila rubikon. „Pretože ak v budúcnosti ktorákoľvek koaličná väčšina nejakú mimoriadnu schôdzu o odvolávaní člena vlády otvorí, ihneď preruší a presunie nie o niekoľko mesiacov, ale rokov, napríklad aj na koniec volebného obdobia, nikto z tých 83 poslancov dnešnej koalície, čo sa na tomto precedense podieľali, nebude môcť povedať ani slovo. A to bude koniec demokracie na Slovensku,“ varuje podpredseda SaS. Zároveň svoju teóriu o prekročení rubikonu aplikuje aj na ministra vnútra. „A ešte jedna vec: keď prežije Kaliňák, prežije v koalícii každý minister,“ poznamenáva Galko.

    Exminister obrany sa zároveň pustil aj do ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej. Ten jej iniciatívu vo vláde či v parlamente ignoruje a kritizuje ju z paktovania s premiérom a ministrom vnútra. „Pokiaľ majú nejaké zmeny nastať, nemôžu ich realizovať ľudia typu Robert Kaliňák alebo Robert Fico, s ktorými Lucia Žitňanská sedí vo vláde a mlčí v prípade Bašternáka. Preto jej nikto neverí,“ dodáva poslanec.

    - Reklama -