Koalícia Merkelovej sa potápa. Prieskum hovorí jasnou rečou

    0
    Nemecká kancelárka a líderka CDU Angela Merkelová (vľavo) a šéf CSU Horst Seehofer (Autor: TASR)

    Vládnuca koalícia v zložení CDU/CSU a SPD vznikla až viac ako päť mesiacov po voľbách. Išlo skôr až o druhý pokus, pretože v prvom prípade kancelárke Merkelovej rokovanie so Zelenými a FDP nevyšlo. So socialistami sa nakoniec kresťanskí demokrati dohodli a veľká koalícia z predchádzajúceho volebného obdobia tak mohla pokračovať. Ak po voľbách dala koalícia horko-ťažko dokopy nadpolovičnú väčšinu, aktuálne ju už nemá.

    Podľa prieskumu Insa by teraz CDU/CSU a SPD mali spolu len 44,5 %, čo znamená, že by neboli schopné zostaviť väčšinovú koalíciu. Hoci nejaké to percento oproti minulému septembru stratila aj CDU, najväčší pokles sa po jedenástich mesiacoch od volieb týka SPD. Socialisti vtedy získali od voličov najnižší počet hlasov v povojnovej histórii (len 20,5 %) a ich voľný pád ďalej pokračuje.

    Prieskum Insa pre denník Bild prisudzuje SPD len 16,5 %, čo túto stranu, ktorá bola zvyknutá získavať takmer trojnásobne viac hlasov, posúva o percento pred Alternatívu pre Nemecko (AfD). Zatiaľ čo socialisti si oproti voľbám do Bundestagu pohoršili o približne štyri percentá, AfD ďalšie štyri percentá získala. Okrem euroskeptickej a protiimigračnej strany, ktorá vznikla pred piatimi rokmi, však stúpajú aj ľavicové strany.

    Zelení zosilneli o viac ako štyri percentá a získali by teraz 13,5 %. O raste preferencií sa dá hovoriť aj v prípade Die Linke, ktorej prieskum prisudzuje 12 %. To znamená, že tzv. „jamajská koalícia“, ktorá mala okrem CDU/CSU zahŕňať Zelených a FDP, by teraz získala o sedem percent viac hlasov než aktuálna vládna koalícia. Ako na tlačovej konferencii uviedol šéf Insa Hermann Binkert, vládnuca koalícia stratila od parlamentných volieb každého šiesteho voliča.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -