Kniha o mužovi, ktorému sa ako jedinému podarilo uniknúť z brutálneho tábora Mao Ce-tunga

    0
    Muž si prezerá nadrozmerný portrét veľkého čínskeho komunistického vodcu Mao Ce-tunga (Autor: TASR)

    „Xu Hongci, mladý študent medicíny túžiaci po profesúre, bol idealistom a verným a obľúbeným členom komunistickej strany. Ale len dovtedy, než Mao Ce-tung vo februári 1957 predniesol svoj slávny prejav a Xu Hongci na jeho podklade spísal kritiku strany. Tá zapríčinila, že sa ocitol medzi 550 000 Číňanmi, ktorí boli na jar roku 1957 nespravodlivo deportovaní do pracovných táborov. Xu Hongci sa rozhodol z tábora uniknúť aj napriek mizivej šanci na úspech. Trikrát mu to nevyšlo, až nakoniec v roku 1972, po 14 rokoch väznenia, utiekol,“ láka na napínavú knihu jej anotácia.

    Kniha Zeď s podtitulom Útěk z Maova nejtemnějšího vězení opisuje život Xu Hongciho. Od jeho detstva až po okamihy, ktoré strávil s mnohými ďalšími v laogai, a to vrátane jeho odvážneho úteku. Počas neho totiž nebol chytený a popravený ako väčšina ostatných, ktorí sa o to pokúsili.

    Kniha vyvolala najväčšie ohlasy po vydaní v Spojených štátoch. Doteraz na ňu vznikli stovky recenzií, ktoré sa zhodujú nielen v sugestívnom zážitku, ale predovšetkým v odkaze budúcim generáciám. Ak by sme sa držali striktne matematického hodnotenia, tak drvivá väčšina čitateľov ju ohodnotila známkou 4,8 z 5.

    Viac informácií nájdete na webe albatrosmedia.sk.

    autor: B. Richterová a T. A. Nový

    - Reklama -