Kniha o “červenom kostole” vyvracia mnohé fámy

    0
    Evanjelický kostol v Kežmarku (Autor: TASR)

    Spomína si na okamih, keď po prvýkrát, v auguste 1997, navštívil Kežmarok a jeho pozornosť okamžite upútal práve nový evanjelický kostol. „Čím som sa viacej približoval k samotnému mestu, tak tým viacej ma zvedavosť lákala vstúpiť do tejto majestátnej stavby, o ktorej som ani len netušil, že je to sakrálny objekt. Čoraz viac som bol zvedavý, čím ma prekvapí interiér kostola a nesklamal. Monumentálnosť, no zároveň jednoduchosť a nesmierna precíznosť vsadená do symetrického usporiadania, ktoré predovšetkým charakterizujú dve kazateľnice v pozadí s nádherným oltárom a sochou vzkrieseného Krista, ku ktorému smeruje 18 schodov, bolo niečo, čo som doposiaľ nevidel,“ priblížil svoje prvé dojmy Porubän.

    Zároveň túžil zahrať si na organe, ktorého samotná prospektová skriňa s obrovskými päťmetrovými píšťalami hovorila o tom, že tento nástroj bude skutočným klenotom medzi organmi na Slovensku. „Nemýlil som sa a v súčasnosti do tohto kostola prichádzajú špičkoví organoví umelci z celého sveta, aby rozozvučali 1869 píšťal,“ dodáva evanjelický farár.

    Nový evanjelický kostol so svojou jedinečnou architektúrou, atypickou nielen pre Spiš, ale pre celé Slovensko, sa podľa neho stal dominantou mesta Kežmarok a jeho orientačným bodom, ktorý sa jednoducho nedá prehliadnuť. „Za tento skvost je potrebné poďakovať predovšetkým autorovi projektov, jednému z najvýznamnejších rakúskych architektov, Teofilovi Hansenovi, ktorý sa svojimi stavbami stal známy po celej Európe,“ upozornil Porubän. Zároveň dodal, že nová publikácia vyšla pri 125. výročí Pamiatky posvätenia Nového evanjelického kostola a 310. výročí popravy kežmarských mučeníkov Kraya, Lányho a Toperczera.

    Nový evanjelický kostol v Kežmarku bol postavený v rokoch 1872 až 1894 v eklektickom slohu a patrí medzi slovenské národné kultúrne pamiatky. Postavil ho miestny staviteľ Viktor Lazary.

    - Reklama -