Kňažkove sexistické vety považujem za zneužitie verejnoprávneho priestoru, za úplný suterén, reaguje šéf RTVS Rezník

    0
    Jaroslav Rezník (Autor: TASR)

    Zdôraznil, že išlo o tri vety, nie o celý Kňažkov príhovor. “To, čo povedal na podporu mladých ľudí, organizujúcich zhromaždenia Za slušné Slovensko, to bolo úplne v poriadku,” zdôraznil. “Ale tie vety o tom, že kto čo chytil, to považujem za zneužitie verejnoprávneho priestoru, za úplný suterén a niečo, čo je nehodné Milana Kňažka,” povedal Rezník. Myslí si, že v tej chvíli si herec pomýlil televíziu i program. “Jednoducho takéto vety nepatria do laudácia pri uvádzaní do siene slávy,” mieni Rezník.

    Zároveň odmietol, že by on, resp. niekto z vysielacieho štábu pred vysielaním Kňažka upozorňoval, že by nebolo vhodné sa vyjadrovať k aktuálnej politickej situácii.

    Podpredseda rady Martin Kákoš upozornil, že RTVS ako koprodukčný partner programu a jeho vysielateľ má iba málo možností vstúpiť do vyjadrení oceňovaných, ktorí nie sú navyše viazaní zmluvnými podmienkami. Poukázal tiež na to, že vyjadrenie k spoločenským témam i napriek slávnostnému charakteru relácií, ako je OTO, sa etablovalo  v našich zemepisných šírkach.

    “V podmienkach priameho prenosu nie je možné vystúpenie účinkujúcich ovplyvňovať, je na nich, akú formu si zvolia, či budú situáciu glosovať za hranicou dobrého vkusu a primárnej ľudskej slušnosti, alebo zvolia tolerantnejší a všeobecne akceptovateľnejší tón,” povedal. “Je tiež na divákoch, aký názor si na to vytvoria,” dodal Kákoš.

    I v súvislosti i s ďalšími podnetmi a sťažnosťami, ktoré Rada RTVS v poslednom období prijala od divákov a poslucháčov, odporučil sťažovateľom, že ak majú podozrenie na porušenie zákona o RTVS, mali by sa obrátiť na Radu pre vysielanie a retransmisiu, ktorá má kompetenciu sťažnosť vyhodnotiť a v prípade porušenia zákona uplatniť sankciu.

    Čo povedal Kňažko

    V priamom prenose zo slávnostného galavečera ankety televíznych osobností OTO na obrazovke RTVS sa vo svojom príhovore, pri uvedení do siene slávy, dotkol herec Milan Kňažko aktuálnej politicko-spoločenskej situácie. Vyjadril podporu občianskym zhromaždeniam a zároveň sa sarkasticky vyjadril na adresu rekonštrukcie vlády.

    Svoj príhovor začal netradične: „Pôvodne som si myslel, keďže je to živý vstup do televízie, že sa vyjadrím trošičku aj k tomu, čo sa okolo nás deje, ale niektorí mi povedali, že vraj to je nevhodné. Sme však svedkami toľkých nevhodných okolností, že mi dovoľte, aby som sa poďakoval tým mladým ľuďom, že nám prinášajú nádej,“ uviedol herec v odkaze organizátorom protivládnych protestov. 
     
    Ľudia, ktorí tieto protesty organizujú, prinášajú podľa Kňažka nádej na zmenu. 
     
    „Držím vám palce. Vydržte. Nenechajte sa znechutiť ani unaviť, pretože to, čo robíte, ste na strane pravdy. Máte na to právo a dokonca je to vaša povinnosť k vašej budúcnosti. Ja vám ešte raz ďakujem a som s vami,“ odkázal exminister kultúry organizátorom protivládnych pochodov po zaradení do televíznej siene slávy. 
     
    Milan Kňažko zavtipkoval o tom, koho by dosadil na miesta niektorých ministrov v rekonštruovanej vláde. „Ministrom financií by sa mal stať Bašternák, ministrom vnútra Kočner a predsedníčkou vlády Trošková. Niečo už od premiéra pochytila, dúfam, že premiér nič nepochytil od nej,“ povedal a zožal potlesk.
     
     
    - Reklama -