Kňažko: Rozdelenie Československa bolo rozumným krokom

    0
    Milan Kňažko (Autor: TASR)
    „Čas ukázal, že to (rozdelenie) bolo v tom čase veľmi rozumným krokom. Je to takto lepšie. Všetky dôvody na nedorozumenia a napätia sú preč. Nikdy neboli takéto vzťahy (medzi Slovenskom a Českom) ako v súčasnosti a nikdy nebol taký dobrý základ na ich rozvoj. To je najdôležitejšie,“ povedal pre ČTK Kňažko, ktorý pred 25 rokmi zastával post ministra medzinárodných vzťahov Slovenska a v závere augusta sa zúčastnil aj na rokovaní medzi HZDS a ODS, na ktorom sa politické reprezentácie zhodli na vytvorení samostatnej Českej republiky a Slovenskej republiky k 1. januáru 1993.
     
    Kňažko ocenil najmä pokojný rozchod obidvoch republík niekdajšej československej federácie, na rozdiel od vývoja v niektorých iných postkomunistických štátoch. „Toto bol v tom najlepšom zmysle blesk z jasného z neba, že je možné na základe priateľskej dohody rozdeliť štát. Toto sa v histórii často nevyskytuje. Nebol to akt nepriateľstva,“ uviedol 71-ročný Kňažko, ktorý sa ešte v 90. rokoch rozišiel s HZDS, neskôr bol ministrom kultúry či generálnym riaditeľom súkromnej televízie JOJ.
     
    Kňažko ocenil aj priebeh samotných rokovaní o budúcnosti Československa. „To bolo vedené pozitívnou predstavou, ako dosiahnuť dohodu, ktorá by odstránila vznikajúce napätie a konflikty, ktoré existujú v mnohých zložených štátoch a neustále sa stupňujú, pozri Katalánsko a Španielsko, Škótsko a Británia, Flámi a Valóni,“ povedal.
     
    Slovenská strana podľa Kňažka vstupovala do rokovaní s predstavou urovnania vzťahov medzi ČR a Slovenskom. „Väčšina rokovania sa viedla s úsilím, ako vytvoriť taký systém, ktorý by naplnil predstavu jednej aj druhej strany, a ktorý by nám umožnil vytvoriť, ako hovorieval aj Václav Havel, takzvanú autentickú federáciu. To, čo bolo za komunizmu, malo k federácii ďaleko. Po roku 1989 federácia síce viac-menej fungovala už bez vedúcej úlohy komunistickej strany, ale základné princípy zostali prakticky nezmenené,“ povedal bývalý slovenský minister.
     
    Kňažko pripomenul napríklad nízke zastúpenie Slovákov na postoch veľvyslancov Československa či zloženie federálnej vlády, ktorú podľa neho až z dvoch tretín tvorili zástupcovia českej politickej reprezentácie. „To je až neuveriteľné, že to takto mohlo fungovať, a pre mňa nepredstaviteľné, že to vtedajšie slovenské orgány najvyššej štátnej správy jednoducho akceptovali. Malo byť paritné zastúpenie (vo federálnej vláde) od začiatku,“ povedal Kňažko, ktorý v roku 2014 neúspešne kandidoval na funkciu slovenského prezidenta.
     
    - Reklama -