Kňaz Halík: Táto krajina nie je naša. Aj my sme tu len cudzincami a prisťahovalcami. Musíme prijať utečencov

    0
    Tomáš Halík (Autor: David Hora)

    Profesor Halík tvrdí, že ľudia, ktorí odmietajú prijať čo i len jediného utečenca na české územie, sa dopúšťajú oveľa väčšej urážky Ježiša Krista než nejaká scéna z divadelného predstavenia, napríklad z kontroverznej divadelnej hry Naše násilí, vaše násilí, v ktorej predstaviteľ Krista obrazne znásilní moslimku. Tým, že Česi odmietajú prijať čo i len jediného utečenca, vysielajú do sveta horší signál než spomínaná divadelná hra.

    Nie je možné pomôcť všetkým, ale…

    Halík uznáva, že nie je možné pomôcť všetkým utečencom, ale tým, ktorým sa pomôcť dá, by mali Česi pomoc poskytnúť. Okrem iného preto, že tak káže kresťanská viera, na ktorú sa dnes toľko ľudí odvoláva. Kresťanských hodnôt sa dovolávajú aj tí, ktorí odmietajú prijať čo i len jediného utečenca.

    V Biblii možno nájsť mnoho výziev na to, že treba pomôcť cudzincovi. Privítať ho a pohostiť. Preto by sa podľa Halíka malo v českých a moravských kostoloch každú nedeľu kázať proti ľuďom, ktorí odmietajú pomôcť utečencom. Duchovní by si ešte silnejšie než iní veriaci mali podľa Halíka ctiť biblickú výzvu: „Nepridáš sa k väčšine, keď koná neprávosť.“

    Takisto prichádzali z úplne inej kultúry

    Keď Čechoslováci utekali medzi rokmi 1938 až 1989 na Západ, Západ im podával pomocnú ruku. „A to neboli ľudia, ktorí by utekali ako dnes pred vojnou, bombardovaním, smädom či hladom. V absolútnej väčšine to boli ľudia, ktorí jednoducho chceli žiť v politicky a ekonomicky príjemnejších podmienkach,“ zdôraznil Halík.

    „Takisto prichádzali z úplne inej kultúry – ale Západ sa nebál, že k nim títo utečenci prinesú jedovaté semeno komunizmu alebo že budú uplatňovať to, k čomu ich po desaťročia viedol reálny socializmus: kto nekradne, okráda vlastnú rodinu, z cudzieho krv netečie. Dal im veľkoryso šancu, mnohí ju využili dobrým spôsobom, iní zneužili – tak už to vždy s migrantmi býva,“ pokračoval profesor.

    Dávame prednosť jedovatému nacionalizmu a národnému sebectvu

    „Neprijmeme ani jedného utečenca – áno, aj toto je symbol. Aj tým o sebe niečo veľmi podstatné hovoríme. Hovoríme tým, že sa zriekame Krista a evanjelia, že sa vyraďujeme z Európy a európskej kultúry humanizmu, že dávame prednosť jedovatému nacionalizmu, národnému sebectvu, že chceme naďalej z európskeho spoločenstva len oboma rukami brať a nie sme ochotní nič dávať. Nechceme sa o nič deliť. Svoj chlieb a svoje rybičky máme len pre seba, ty slniečkar z Nazareta!“ nedával si servítku pred ústa teológ.

    Až dôjde na posledný súd, Kristus predstúpi pred ľudí, ktorí odmietli pomôcť tým utečencom, ktorým pomôcť mohli, a pokarhá ich za to, že neposkytli pomoc ľuďom trpiacim na strastiplnej ceste. Kým je čas, ľudia by mali podľa Halíka viac načúvať Biblii.

    „Naša krajina nie je naša, Hospodinovi patrí zem a všetko, čo je na nej, my všetci, sme tu len cudzincami a prisťahovalcami, hovorí jasne Písmo. Európa vždy bola, je a ešte viac bude kultúrne, etnicky a nábožensky pluralitná, tento vývoj nezastavia žiadne múry a ostnaté drôty. Musíme sa naučiť žiť spolu,“ zdôraznil Halík.

    Celý text nájdete na webe DeníkReferendum.cz.

    - Reklama -