Klus sa pustil do Lavrova: Ako je možné, že sa našli tisícky odhodlaných “diskutérov” bojujúcich za Rusko? A čo dovolenkujúci ruskí vojaci na Donbase?

    0
    Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a poslanec NR SR Martin Klus (Autor: TASR)

    Krym je neoddeliteľnou súčasťou Ruskej federácie. V súčasnosti sa úplne dovŕšil proces integrácie polostrova do celoruského politického, právneho, sociálno-ekonomického priestoru. V exkluzívnom rozhovore pre denník Pravda to povedal ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.

    Pripojenie Krymu k Rusku prebehlo podľa jeho slov “prísne v súlade s medzinárodným právom”.

    Lavrov uviedol, že obyvatelia polostrova realizovali svoje právo na sebaurčenie zakotvené v Charte Organizácie Spojených národov po tom, čo v Kyjeve došlo k protiústavnému prevratu a zo strany ukrajinských ultranacionalistov začali zaznievať otvorené hrozby na adresu po rusky hovoriacich obyvateľov Krymu.

    Slovensko-ruské vzťahy sú vraj na dobrej úrovni

    Lavrov v rozhovore hovoril aj o rusko-slovenských vzťahoch. Počas minulých rokov podľa neho dosiahli štáty vysokú úroveň vzájomnej dôvery. S uspokojením konštatujem obojstrannú vôľu naďalej rozvíjať bilaterálnu spoluprácu. Stále pretrváva vzájomne rešpektujúci politický dialóg,” uviedol. Lavrov si vysoko cení dobré vzťahy so šéfom slovenskej diplomacie Miroslavom Lajčákom. Poukázal na upevňujúce sa medziparlamentné styky, pričom spomenul minuloročnú návštevu predsedu Národnej rady SR Andreja Danka v Rusku. 

    Slovensko je dôležitým obchodným a hospodárskym partnerom Ruska v Európe. Rastie tovarový obrat, ktorý za minulý rok dosiahol 5,3 miliardy dolárov. Ku kladnej dynamike určite prispeje aj lokalizácia výroby slovenských firiem v Rusku,” zdôraznil Lavrov. 

    Ruský minister sa dotkol ropovodu Nord Stream 2 z Ruska do Nemecka, ktorý podľa amerického prezidenta Trumpa rozdeľuje Európu. „Nord Stream 2 má výlučne komerčný charakter. Realizácia projektu má za cieľ diverzifikovať trasy dodávok plynu, eliminovať tranzitné riziká a v konečnom dôsledku uspokojiť rastúci dopyt ekonomík európskych štátov po energetických zdrojoch, posilniť energetickú bezpečnosť celého európskeho kontinentu,“ dodal. Viac sa dočítate TU.

    Klus: Lavrov nedal odpovede na závažné otázky

    Slová ruského ministra zahraničia Sergeja Lavrova okomentoval poslanec NR SR Martin Klus zo strany Sloboda a Solidarita. „Základom dlhodobo korektných vzťahov je ´čistý stôl´ a dôsledne vysvetlené trecie plochy. No a tu prichádza problém. Exkluzívny rozhovor smerovaný slovenskému publiku totiž nielenže nedal odpovede na viaceré závažné otázky, ktoré zaťažujú slovensko-ruské vzťahy, ale naopak umocnil pachuť niektorých z nich,“ píše Klus vo svojom blogu.

    Z toho dôvodu sa rozhodol naformulovať doplňujúce otázky pre Lavrova. „Ako si vysvetliť, že Nord Stream 2 označuje za výhradne komerčný projekt, no jedným dychom dodáva záujem eliminovať tranzitné riziká, pričom práve súčasťou tejto tranzitnej siete s nemalými príjmami sme aj my na Slovensku?“ pýta sa.

    Klus zároveň poukazuje aj na falošné profily. „Ako je možné, že sa zrazu (trend výhradne posledných piatich rokov) v celej Európe našli tisícky odhodlaných ´diskutérov´, ´rozosielačov e-mailov´ a médií bojujúcich do poslednej kvapky krvi za výhradne ruský výklad domácej a zahraničnej politiky a podporujúci všetky dezintegračné tendencie EÚ a NATO, ak Rusko tak prísne dodržiava neintervenciu do vnútorných záležitostí iných štátov?“

    „Ako by sa pánovi ministrovi páčilo, ak by podľa rovnakého princípu ´medzinárodného práva´ postupovali Fíni alebo Japonci pri anexii východnej Karélie, resp. Kurilských ostrovov, alebo ak to chceme trošku lokalizovať Maďari pri anexii Žitného ostrova?“ dodáva.

    Ako je to s “dovolenkujúcimi” ruskými vojakmi na Donbase?

    Poslanec SaS sa pýtal aj na situáciu na Kryme a Donbase. „Ako to bolo s neoznačenými vojakmi ´dozorujúcimi´ s nabitými zbraňami na ´legálny´ priebeh referenda na Kryme? Toho, ktoré zhruba tretina obyvateľov Krymu – Ukrajincov a Tatárov – mala v pláne bojkotovať. A tiež, ako to bolo s podozreniami o machináciách s hlasovaním či zoznamami voličov? Ako je to s ´dovolenkujúcimi´ ruskými vojakmi na Donbase, ktorým Ruská federácia ´zhodou okolností´ dovolila zobrať si na dovolenku aj ťažkú bojovú techniku označenú a zaradenú do výzbroje ruskej armády?“

    Klus ďalej Lavrovovi kladie otázku, kedy chce Rusko vydať zodpovedných za zostrelenie letu MH17, keďže vyšetrovanie dokázalo, kto odkiaľ a čím strieľal.

    Pražská jar ako prvá zo série farebných revolúcií

    „No a v neposlednom rade, čím si vysvetľuje, že 50 rokov po okupácii Československa sa v prísne kontrolovaných ruských médiách akiste s vedomím ruskej vlády opäť objavujú názory o prvej zo série ´farebných revolúcií´, ´kontrarevolúcii´, ´revizionizme´, ´lynčovaní komunistov´ a pod. A tiež ako si vysvetľuje, že podľa posledného prieskumu sa až 36 % Rusov domnieva, že bolo správne, keď Sovietsky zväz poslal vojakov do Československa. Že 23 % z 1600 respondentov celoštátneho prieskumu považuje Pražskú jar za protisovietske hnutie, ktoré malo za cieľ transformáciu Československa na západnú krajinu. Ďalších 21 % pokladá Pražskú jar za podvratnú akciu zosnovanú Západom s cieľom rozdeliť východný blok. A že len menej ako pätina respondentov (19 %) sa nazdáva, že Sovietsky zväz nebol oprávnený na inváziu?“

    Poslanec svoj blog uzatvára s tým, že verí, že úprimné, pravdivé odpovede ministra Lavrova, ideálne aj s návrhom ako predmetné problémy riešiť, by boli dobrým základom, ako prejsť od škodlivej propagandy ku konštruktívnemu partnerstvu.

    - Reklama -