Klus nečakane: Obdivujem ruskú kultúru, ale… Fica vraj dostal do úzkych jedinou otázkou

    0
    Martin Klus (Autor: Reprofoto/Facebook: Martin Klus)

    Profil politika na PL slúži na spájanie poslanca a občana. Zástupca liberálnej strany SaS Martin Klus podobne ako jeho kolegovia z Národnej rady Slovenskej republiky dostáva na profile otázky od našich čitateľov, pričom výnimkou nie sú ani otázky na telo. Prinášame vám sumár toho najzaujímavejšieho, čo ste sa Martina Klusa opýtali.

    Kto má strach, nech nechodí do lesa a už tobôž do politiky

    Celý profil liberála sa dá rozdeliť na dve dominantné témy. Prvou sú blížiace sa župné voľby, v ktorých sa bude uchádzať o stoličku banskobystrického župana. Druhou často dopytovanou témou je Rusko, súhlas alebo nesúhlas s vyjadreniami premiéra Roberta Fica a sankcie voči tejto krajine.

    Na jeseň 2017 si budeme voliť nových županov. Svoju účasť vo voľbách deklaroval aj liberál Klus a o stoličku sa chce uchádzať v Banskobystrickom samosprávnom kraji, v ktorom aktuálne šéfuje poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Marian Kotleba z Ľudovej strany Naše Slovensko. Čitateľka Parlamentných listov sa poslanca pýta, či verí, že sa popri fašistoch a komunistoch nájdu aj rozumní ľudia, na čo jej saskár odpovedá, že tomu verí, ba čo viac, je presvedčený, že ich je výrazná väčšina. „Je len potrebné ich presvedčiť, že svojou neúčasťou napr. na župných voľbách dávajú priestor svojvoľne nakladať s ich peniazmi tým druhým,“ dodáva k svojej odpovedi.

    K otázkam týkajúcim sa kandidatúry vo voľbách do VÚC sa poslanec národnej rady vyjadril, že jeho kampaň bude rozfázovaná na viacero častí. „Predpokladaný začiatok je až v roku 2017,“ píše a dodáva: „Samozrejme, počíta sa aj s bilbordovou kampaňou.“

    Reč sa dostala aj na návrh vládnej koalície zmeniť župné voľby z dvoch kôl iba na jedno kolo. Podľa čitateľky PL.sk je z vyjadrení saskára, ktoré spravil v inom médiu, cítiť nervozitu a strach práve z návrhu vládneho Smeru prijať jednokolové krajské voľby. Podľa jej názoru sú všetci na štartovej čiare rovnako v bode nula, a preto tomuto strachu nerozumie. Klusovi adresuje tvrdé slová o tom, že má ísť do súťaž so vztýčenou hlavou, súťažiť čestne, následne prijať gratuláciu k víťazstvu alebo zablahoželať víťazovi, iná cesta podľa nej nie je. No hlavne mu pripomína, že nech nehľadá ospravedlnenia za prípadný neúspech už teraz, prípadne nehádzať tento neúspech na iných.

    “Kto má strach, nech nechodí do lesa a už tobôž do politiky,“ odpovedá Klus a pokračuje, „ubezpečujem vás, že moje výstupy k účelovej ´smeráckej´ zmene volebného systému teda nie sú nič iné len snahou o poukázanie na slabé stránky a zištnosť tohto návrhu.“ Ako konštatuje, čo iné má opozičný poslanec robiť. „Akiste mi ale aj vy dáte za pravdu, že súťažiť o. i. v Banskej Bystrici v rámci doteraz platnej dvojkolovej úpravy a v prípadnej jednokolovej voľbe, kde víťazovi bude stačiť relatívna väčšina a výhodou preňho bude čo najviac kandidujúcich, je pomerne zásadnou zmenou, že áno…,“ uzavrel odpoveď.

    Je rozdiel mať v úcte krajinu a jej obyvateľov a vedome či nevedome pomáhať jej politikom

    Druhou často skloňovanou témou na saskárovom profile je Rusko. Čitateľku PL zaujímalo, prečo sa ľudia s proruským zmýšľaním chápu ako ľudia druhej kategórie. Podľa jej názoru sa tu v dôsledku toho vytvára atmosféra, že nie je pekné byť Slovanom a krajšie je byť Európanom.
    Čitateľka vníma polarizáciu spoločnosti, a to hlavne politikou-politikmi aj spoločenskou atmosférou a pýta sa, kto stojí za antiruskou, antinárodnou propagandou?

    Poslanec v odpovedi na túto otázku priznáva, že patrí k veľkým obdivovateľom ruskej kultúry či literatúry a má v tejto obrovskej krajine aj veľké množstvo priateľov a známych. „Považujem však za zásadný rozdiel mať v úcte krajinu a jej obyvateľov a vedome či nevedome pomáhať jej politikom, aby konali o. i. proti záujmom našej krajiny a jej obyvateľov,“ vysvetľuje a dodáva, „čo konkrétne tým mám na mysli, sa dočítate napr. TU.“

    Čitateľov tiež zaujímajú sankcie voči Rusku, ich opodstatnenie a to, či Klus súhlasí s vyjadreniami premiéra Roberta Fica, že tieto sankcie sú nezmyselné a nefunkčné. V dodatočnej otázke sa čitateľ dopytuje, či nie je na mieste prehodnotiť postoj k tejto veľmoci.

    „Nesúhlasím s pánom premiérom,“ odpovedá priamo liberál a pokračuje, že kým sa Rusko tvári, že anektovaný Krym je súčasťou jeho územia a destabilizuje východ Ukrajiny, Podnestersko či južné Osetsko a Abcházsko, tak sankcie určite majú zmysel. Podľa saskárových slov aj na výbore NR SR pre európske záležitosti Fico spomínal, že aktuálne sankcie nemajú iný ako politický význam a že nás poškodzujú. „Tak som sa ho opýtal, či pozná lepšiu alternatívu, ako dať Rusku najavo, že jeho konanie je pre nás neakceptovateľné,“ približuje a pokračuje: „Nevedel odpovedať (čo sa mu často nestáva) a aj to je pre mňa dôkazom, že kým nevymyslíme niečo účinnejšie, tak rušenie súčasných sankcií by bolo len nebezpečným prejavom našej slabosti…“

    Po skúsenostiach so Sieťou sa ľuďom do politiky cez nové strany nechce

    Bokom neostala ani novovzniknutá strana TOSKA, ktorej vznik pred pár dňami oznámil trenčiansky primátor Richard Rybníček. Čitateľku PL zaujímalo, či má strana podľa Klusa šancu na úspech, keď deklaruje, že ide do politiky bez priamej pomoci “oligarchov”. Čitateľka totiž poukazuje na to, že bez priamej finančnej pomoci to asi nepôjde a ide skôr o to, ako udržať oligarchov na uzde.

    Klus sa vyjadril, že zatiaľ v každých voľbách občania dali šancu novému politickému subjektu. „Predpokladám, že s tým kalkuluje aj pán Rybníček,“ píše. S čitateľkou sa zhodli a ako najslabšie miesto tohto projektu tiež považuje otázku samofinancovateľnosti vzhľadom na to, ako si trenčiansky primátor sám nastavil pravidlá. „Otázkou tiež zostáva personálna stránka projektu. Po skúsenostiach so stranou Sieť, ale aj inými novými stranami, ktoré neuspeli, sa totiž ľuďom do politiky prostredníctvom novej politickej strany, prirodzene, veľmi nechce,“ uzavrel Klus.

    - Reklama -