Klesajúce preferencie SaS: Mihál to nekomentuje, Galko vidí iba jednu cestu. Reagoval aj Sulík

    0
    Na archívnej snímke z 12. júna 2013 zľava predseda SaS Richard Sulík a jeho vtedajší podpredsedovia: Ľubomír Galko a Jozef Mihál. (Autor: TASR)

    Prečo klesá liberálom podpora voličov? Neponúkajú im zaujímavý program alebo za to môže rozkol v strane, keď odídenci Ľubomír Galko, Jana Kiššová, Natália Blahová, Jozef Rajtár a ďalší opustili SaS, a do volieb idú pod hlavičkou Demokratickej strany?

    Predseda strany Richard Sulík nám to veľmi neobjasnil. Naopak, akoby nevidel problém v strane, ale v agentúre.

    „MVK nám takto pred voľbami merala zhruba tri percentá, výsledok bol 12 %. Myslím, že to hovorí za všetko,” reagoval na najnovší prieskum MVK predseda SaS Richard Sulík pre ParlamentnéListy.sk.

    Nielen podľa agentúry MVK, ale aj podľa agentúry Focus majú preferencie SaS klesajúci trend. Kým v auguste nameral Focus pre SaS 7,9 %, v septembri to bolo už len 6,4 %, v októbri 5,2 % a v novembri päť percent.

    Aj podľa agentúry AKO ide SaS od decembra 2018 s preferenciami zo 14,8 % nadol až do októbra, keď im agentúra AKO namerala 6,7 %. Novší prieskum zatiaľ táto agentúra nezverejnila.

    Ako sa plánujete dostať z klesajúcich čísel? Aj túto otázku sme položili Richardovi Sulíkovi.

    „Budeme pokračovať v našej  kampani,  sme skúsená strana s najlepším programom,” reagoval Sulík. 

    Rozkol v SaS opisoval pre médiá ešte pred snemom strany aj niekdajší zakladajúci člen SaS Jozef Mihál (Spolu). Ten vykresľoval vtedajšieho podpredsedu Galka ako intrigána, ktorý mení z pozadia personálne zloženie strany.

    Mihál v septembri 2019 uviedol, že zo strany pred dvoma rokmi neodišiel vlastne pre Sulíka, ale pre Galka, ktorý podľa neho robil zlú krv.

    „Vôbec sa nebudem vyjadrovať k SaS,” reaguje Mihál, keď sme ho oslovili, čo si myslí o prepade preferencií SaS. 

    Bývalý podpredseda  SaS Ľubomír Galko (DS) sa k aktuálnej situácii u liberálov nemá problém vyjadriť. Pochybuje, že sa SaS vôbec do parlamentu dostane.

    „SaS je na zostupe už dlhšie obdobie a náš odchod k tomu prispel. Momentálne mám pocit, že sa do parlamentu ani nedostanú. Ten trend je neustále klesajúci a je dôležitý. Trend klesania zaznamenávajú pri SaS všetky prieskumné agentúry. Ak sa chcú zachrániť, musia vstúpiť s niekým do koalície,” je presvedčený bývalý podpredseda SaS Galko.

    - Reklama -