Klaus: Úžasný výsledok, AfD!

    0
    Václav Klaus (Autor: uniba.sk)

    „Úžasným výsledkom je strata štvrtiny hlasov Merkelovej CDU, pätiny hlasov Schulzovej SPD a naopak zisk 13 percent politickým a mediálnym establišmentom démonizovanej AfD,“ uviedol bývalý český prezident. Stranu, ktorej sa často vytýka populizmus a nacionalizmus, v uplynulých mesiacoch opakovane osobne podporil na predvolebných zhromaždeniach.

    „Ukázalo sa, že nie všetci Nemci sa nechali zastrašiť nenávistnou propagandou proti AfD, ktorú nakoniec zvolil každý siedmy nemecký občan,“ poznamenal Klaus. Podľa neho je to impulz pre Česko, aby sa voliči nenechali ovplyvniť mediálnou propagandou a použili vlastný rozum. Žiadnu konkrétnu stranu Klaus voliť neodporúčal.

    „Výsledok volieb v Nemecku je pre Angelu Merkelovú v Pyrrhovým víťazstvom,” dodal bývalý prezident, pričom použil prirovnanie označujúce výhru, ktorá vzhľadom na straty fakticky znamená porážku.

    Nemožno však uprieť, že konzervatívci pod Merkelovej vedením vyhrali štvrté voľby v poradí a zostanú tak naďalej najsilnejšou vládnou stranou. Väčšina českých politikov to ocenila, podobne ako spolupracovník súčasného prezidenta Miloša Zemana. „Stabilita a predvídateľnosť Nemecka = dôvod na oslavy aj pre nás,” uviedol na Twitteri riaditeľ zahraničného odboru prezidentskej kancelárie Rudolf Jindrák. Zeman zatiaľ výsledky verejne nekomentoval.

    - Reklama -