Klaun a švindliar. Český umelec z USA rozstrieľal Donalda Trumpa

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Rudy Linka je džezový hudobník. V roku 1980 emigroval do Švédska, kde pôsobil na Royal College of Music v Štokholme, a v polovici 80. rokov sa natrvalo odsťahoval do New Yorku. Toto mesto sa mu zjavne zapáčilo a žije v ňom už bezmála 33 rokov. Ovplyvňuje aj jeho politické názory.

    „Ako Newyorčan nenávidím Trumpa a milujem Obamu. A som obklopený rovnako uvažujúcimi ľuďmi, ktorí mi dávajú úžasnú energiu, s ktorými je zábava, pijú dobré víno, sú akéhokoľvek náboženstva a nevolia práve Trumpa. Vlastne nepoznám nikoho, kto Trumpa volil. Ale je ich 49 miliónov – niekde,“ vysvetľuje, ako žije v manhattanskej hipsterskej spoločnosti.

    Donalda Trumpa berie Linka ako klauna, ktorý vraj trávi väčšinu času vymýšľaním nových spôsobov, ako sa v médiách zosmiešniť. Trump je pravidelným terčom zábavno-publicistických relácií a napríklad Stephen Colbert, moderátor jednej z nich, nerobí nič iné, len sleduje, čo kde Trump povedal.

    Pokiaľ ide o údajné Trumpove zásluhy, Rudy Linka ich bagatelizuje. Summit Kima s Trumpom opisuje ako udalosť, ktorú obaja vodcovia použili na vylepšenie svojej povesti. A dodáva, že Kim je človek, ktorý vraždí svoju vlastnú rodinu, a Donald Trump oklamal robotníkov, ktorí nemali americké občianstvo a budovali jeho honosnú Trump Tower. 

    Ani zníženie regulácií a návrat manuálnych zamestnaní Linkovi nevoňajú. Dnes sa vraj nedá spoľahnúť na to, že firmy budú myslieť na ľudí, takže regulácia by sa naopak mala zvýšiť. A počet miest, ktoré vraj Trump priviedol späť do Ameriky, je podľa neho zanedbateľný. Aj priatelia, ktorých má Rudy Linka na burze, vraj nemajú Trumpa v láske. Nie je dostatočne predvídateľný, tvrdí.

    Ukážka z rozhovoru:

    Pri porovnaní s Ronaldom Reaganom poukázal Linka na to, že Trump a jeho žena Melania netvoria dobrý tím. „Ronald a Nancy, to bol tím, presne ako Bill a Hillary. A aký tím máme teraz tu? Donald a kto? Melania? Všetko, čo som kedy v živote urobil, je založené na tom, že mám dobrý tím. Že som ja a moja manželka. Nie je možné urobiť čokoľvek, keď vedľa vás stojí úplný blázon, niekto, kto vás nemôže podporiť, alebo človek, ktorému neveríte,“ hovorí hudobník. Tu je namieste podotknúť, že hoci Trump a Melania nie sú také známe duo ako už uvedení, Donald a jeho bývalá žena Ivana boli zohraní veľmi dobre a oporou môže byť aj jeho dcéra Ivanka.

    Georga W. Busha považuje za prezidenta, ktorý zaviedol Ameriku do dvoch vojen, ktoré nedokázal vyhrať. Aj zásluhy Ronalda Reagana Linka bagatelizoval. Sovietsky zväz sa vraj rozpadol, pretože jeho vodcovia videli firmy ako Microsoft alebo Apple robiť veci, o ktorých sa im v ZSSR ani nesnívalo. Podľa neho nie je ani v Spojených štátoch rola prezidenta taká významná, aby sa dalo povedať „Ronald Reagan porazil Sovietsky zväz“.

    Celý rozhovor nájdete na webe ČRo Plus.

    - Reklama -