Klamstvá, polopravdy, zavádzanie i pravda. Nástroje slovenských politikov v diskusii o utečencoch odhaľujú analytici

    0
    Predseda vlády Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák (Autor: SITA)

    Fico valcuje Figeľa

    Prvá diskusia o utečencoch, ktorou sa Demagog.sk zaoberá, je vystúpenie predsedu vlády Roberta Fica a predsedu KDH Jána Figeľa zo 6. septembra v relácii o 5 minút 12. Demagóg hodnotí, že Fico síce Figeľa prevalcoval počtom argumentov, no kraľoval aj v počte nepresných výrokov, ktorých povedal až päť.

    Zavádzajúcim je označený napríklad Ficov výrok, že španielske stíhačky bombardovali Líbyu. Španielsko síce na koalícii proti Kaddáfimu participovalo, jeho stíhačky sa však do bojových operácii nezapojili, tvrdí Demagog.sk. Fico tiež v diskusii povedal že v Líbyi neexistuje „žiadna legitímna vláda a dnes tam pašeráci môžu organizovať odchod tisícov ľudí do predovšetkým stredu Európy“. Demagog.sk však uvádza, že oficiálna a legitímna vláda v líbyjskom Tobruku existuje, zápasí ale o moc v krajine s ďalšími skupinami. Analytická stránka tiež konštatuje, že nezanedbateľná časť ľudí z Líbye zostáva v Taliansku, pričom nie sú známe informácie o tom, koľko z nich naozaj do strednej Európy smeruje.

    Ako zavádzajúci je tiež vyhodnotený nasledovný výrok Jána Figeľa: „Ja len pripomeniem, že my sme ako, ako hnutie oponovali, alebo nepodporovali inváziu do Iraku, ktorá po desiatich rokoch znamenala rozvrat krajiny,a takú genocídu, ktorú mnohí pomenúvajú ako bezprecedentnú od rímskych čias.“ Podľa analytikov z Demagog.sk ku genocíde na území Iraku dochádza, v porovnaní s inými genocídami, ako boli židovský holokaust, ukrajinský Holodomor či vraždenie Tutsiov v Rwande je však počet obetí značne nižší (ide o tisíce, nie milióny) a nemožno preto hovoriť o bezprecedentnej genocíde.

    Nepravdivý Kaliňák

    Demagog.sk sa detailne pozrel aj na vystúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka a saskára Martina Poliačika z 13. septembra, v ktorom politici diskutovali o migračnej a azylovej politike. Kaliňák podľa analytikov jednoznačne „kraľoval“ v nepravdivých tvrdeniach, ktorých z jeho úst zaznelo až 9. Všetky Poliačikove tvrdenia boli naopak vyhodnotené ako pravdivé.

    K nepravdivým vyjadreniam Roberta Kaliňáka patrí napríklad jeho konštatovanie, že „všetci kritizujú Maďarsko… a nikto nekritizuje Grécko“. Demagog.sk však uvádza, že Grécko bolo kritizované napríklad v auguste zo strany OSN za podmienky v utečeneckých táboroch, grécka polícia bola opakovane kritizovaná za nadmerné použitie sily a najnovšie bola kritizovaná grécka vláda za celkový prístup ku kríze. Podľa Demagog.sk minister vnútra nehovoril pravdu ani keď tvrdil, že prebiehala migračná vlna Čečencov. „Všetci Čečenci dostali v Rakúsku azyl, každý jeden. A dneska má Rakúsko … 300 bojovníkov ISIS, ktorí sú vonku a sú rakúskymi občanmi,“ povedal Kaliňák. Podľa analytikov však bolo v roku 2009 Rakúsko kritizované práve za nedostatočné množstvo schválených žiadostí o azyl pre utečencov z Čečenska, keď miera schválenia klesla až na 30%.

    Fico mínus tri

    Ďalšia debata o utečencoch analyzovaná Demagógom bola 20. septembra na Markíze. Stretli sa v nej predseda vlády Robert Fico a predseda Most-Híd Béla Bugár. Demagóg konštatuje, že v počte výrokov tradične viedol Fico, dopustil sa však viacerých omylov v počtoch migrantov, spôsobe ich prerozdeľovania aj vo vyhlásení, že chýba komunikácia medzi EÚ a Tureckom, čím si pripísal tri nepravdivé výroky. Obaja diskutujúci tiež pripísali niekoľko neoveriteľných výrokov. Podľa analytikov majú predstavitelia štátov Európskej únie preukázateľné snahy o komunikáciu s Tureckom v otázke riešenia migračnej krízy a uskutočnili aj niekoľko rokovaní. Európska únia verejne vyzývala Turecko k spolupráci v otázke riešenia utečeneckej krízy napríklad aj v máji 2015.

    Diskutuje opozícia

    Poslednou diskusiou o utečencoch, ktorú si Demagog.sk zobral na mušku, bola debata predstaviteľov opozície Pavla Freša (SDKÚ-DS), Pála Csákyho (SMK) a Juraja Drobu (SaS), ktorá bola 27. septembra na TA3. „Csáky vo viacerých výrokoch citoval nespoľahlivé zdroje a Frešo dezinterpretoval vyjadrenia talianskej vlády o hotspotoch. Pri porovnaní starnutia populácie zas preháňal v mladosti Turecka,“ tvrdí Demagog.sk. Jurajovi Drobovi analytici stránky overili len malý počet výrokov, všetky z nich mu však uznali ako pravdivé.

    Csáky napríklad nehovoril pravdu, keď tvrdil, že Nemci už poslali na svoje hranice vlastnú armádu. V prípade Nemecka však podľa analytikov informácie hovoria iba o obnovení hraničných kontrol na hraniciach s Rakúskom, pričom nasadenie nemeckej armády pri kontrole hraníc sa v oficiálnych vyhláseniach ani v iných zdrojoch nespomína. Ako nepravdivý je vyhodnotený aj Csákyho výrok o cynickej pozícii Saudskej Arábie, ktorá chce „pomôcť v tejto ťažkej situácii Európe tak, že oni si vybudujú za vlastné peniaze 200 mešít v Európe.“ Demagog.sk však tvrdí, že informácia o postavení 200 mešít v Nemecku Saudskou Arábiou sa síce v prvej polovici septembra objavila v libanonských novinách Al Diyar, Ministerstvo zahraničných vecí Saudskej Arábie však túto informáciu poprelo.

    Frešo sa zasa dopustil omylu, keď povedal, že sa nevie, z akej krajiny utečenci sú, že je ilúziou, že všetci sú zo Sýrie a že „tie percentá varírujú od 30%, niekto hovorí, že 80, ale niektoré odhady hovoria, že iba 30“. Podľa analytikov sa však údaj 80 percent Sýrčanov medzi migrantmi v žiadnom zdroji nespomína.

    - Reklama -